Jumatate din persoanele aflate la varsta la care pot sa lucreze nu exista in nici o statistica, pentru ca autoritatile nu monitorizeaza nici numarul romanilor care au plecat la munca in strainatate, dar nici fenomenul muncii la negru, a carui dimensiune nu poate fi estimata oficial.
Desi noua legislatie a muncii a inasprit pedepsele pentru angajatorii care folosesc munca la negru – inchisoare de la 1 la 2 ani sau amenda penala, sanctiunea primita de un angajator care are mai mult de 5 angajati la negru -, fenomenul ramane de proportii.
La un an de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, economia nu a reusit sa recupereze decat 100.000 de locuri de munca din cele peste 650.000 pierdute in perioada crizei.
In continuare, unul din trei angajati romani lucreaza fara forme legale, iar evaziunea fiscala rezultata din neplata impozitelor si a contributiilor sociale costa economia peste 2,7 miliarde de euro pe an, potrivit estimarilor ZF.
In primele 11 luni ale anului trecut, inspectorii de munca au facut aproape 100.000 de controale pentru depistarea muncii la negru – cu 15% mai multe decat in 2010 – si au gasit peste 9.700 de angajatori care foloseau munca la negru – cu 11,9% mai multi fata de anul anterior. Amenzile acordate acestor angajatori, care au acceptat 29.000 de salariati fara forme legale, au fost in
valoare de 24,5 milioane de euro, cu 126% mai mari decat in anul anterior.
La un an de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, economia nu a reusit sa recupereze decat 100.000 de locuri de munca din cele peste 650.000 de locuri pierdute in perioada crizei.
In continuare, unu din trei angajati romani lucreaza fara forme legale, iar evaziunea fiscala rezultata din neplata impozitelor si a contributiilor sociale costa economia peste 2,7 miliarde de euro pe an, potrivit estimarilor ZF.
In prezent, in economie exista 4,2 milioane de salariati, insa numarul persoanelor care muncesc la negru depaseste 2,3 milioane de persoane, potrivit calculelor Consiliului Fiscal.
In contextul in care datele statistice arata ca in ultimii ani si-au pierdut locurile de munca angajatii care aveau salarii mai mici – ponderea celor cu venituri mari dublandu-se, de exemplu, in perioada 2010-2011 -, ZF a facut un calcul luand in considerare un salariu mediu lunar de 800 de lei (180 de euro).
Astfel, pentru fiecare angajat care lucreaza la negru pe un salariu de 180 de euro, statul “rateaza” la colectare cate 100 de euro/angajat din neincasarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale – pensii, sanatate, somaj -, adica aproape 2,76 miliarde de euro pe an.
Jumatate din persoanele aflate la varsta la care pot sa lucreze nu exista in nici o statistica, pentru ca autoritatile nu monitorizeaza nici numarul romanilor care au plecat la munca in strainatate, dar nici fenomenul muncii la negru, a carui dimensiune nu poate fi estimata oficial.
Statisticile existente arata ca numarul de salariati a crescut cel mai mult in industrie, constructii si comert, iar datele de la Inspectia Muncii arata ca tocmai in aceste sectoare exista probleme si unde se aplica cele mai multe amenzi pentru munca la negru.
In judetul Hunedoara, Ispectoratele de Munca Locale, cu Politia Economica, Jandarmeria, Garda Financiara, au actionat concertat si au depistat
195 de firme care au savarsit 207 contraventii si au platit amenzi in valoare de 903.700 lei, adica peste 9 miliarde lei vechi, pana in data de 10 mai.
Ileana Firtulescu