Aproximativ 20.000 de insigne, medalii, monede si bancnote au fost expuse la Petrosani,in cadrul celei de a XXXVIII- a editie a Expozitiei Colective a insignografilor din Romania. Toti spun ca pasiunea lor e costisitoare, dar o fac de zeci de ani.
Aproape 100 de colectionari din toate colturile tarii au venit la Petrosani, la Congresul colectionarilor de insigne. Cu acest prilej si-au expus cele mai importante colectii si au primit diferite distinctii de la organizatori. Printre ei sunt oameni care vin inca de la primele editii si, tinand cont ca acum a fost editia cu numarul 38, s-au cam adunat anii. „Am venit si la prima si la aceasta editie. Am lipsit doar atunci cand eram in armata. Atunci eram tanar, acum sunt batran, dar pasiunea e la fel de mare”, spune unul dintre colectionarii de la Botosani.
Printre expozanti, ca membru coorganizator al congresului s-a aflat si episcopul Alexandriei si Teleormanului, pasionat fiind de aceasta arta.
„Religia si insignografia se impaca foarte bine, pentru ca si din punct de vedere religios noi punem in circulatie diverse insemne ale credintei. Credinciosii le poarta in semn de evlavie. Asa incat, colectionarea unor astfel de insemne, consider ca nu e deloc nepotrivita, dimpotriva. Eu, personal, sunt pasionat de colectionarea unor obiecte numismatice: monede, cruciulite, bancnote, insigne, de putini ani, insa, am avut intotdeauna disponibilitatea de a sustine actiunile Societatii Numismatice din Romania, societate ce exista in tara noastra din 1903, fara intrerupere. De aceea sustinem aceasta activitate cu mult drag”, a declarat Galaction Stanga, episcopul Alexandriei si Teleormanului.
Unul dintre personajele ce s-a distins dintre participanti a fost un colectionar de la Botosani, care a venit cu un sacou plin de insigne si care spune ca vrea sa intre in Cartea Recordurilor, pentru ca are mii de insigne. „In 6 luni am creat un costum care cantarea 46 de kg si,imbracat cu el, aratam ca un robot. Avand in vedere ca sunt al doilea pasionat de colectionarea insignelor, pentru ca am 87.000 de insigne, ma pregatesc sa intru in Cartea Recordurilor. Unii au pasarele, noi avem colivii intregi. Mai este unul in Iugoslavia, care zice ca are 120.000 si el imi da planurile peste cap, dar o sa vad care are mai multe. Vreau pana atunci sa fac primul muzeu al insignelor din lume la Botosani. Deja am
fundatia”, spune domnul Stelian din Botosani.
Organizatorii de la Petrosani, s-au aratat multumiti de prezenta colectionarilor aici. „E a 27-a oara cand se tine la Petrosani si eu spun ca aceste insigne au o istorie ce trebuie sa fie pusa in valoare, iar aici sunt vestigii ce le putem transmite generatiilor viitoare”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani. „Congresul e in limite normale, ca unii dintre colegii nostri nu au putut sa ajunga azi. E bine, ca avem aici aproximativ 20.000 de insigne. Expozitiane da, insa, prilejul sa vizionam cat mai multe piese din toate domeniile”, a conchis Tiberiu Kelemen, organizator.
Diana Mitrache