In 1990, judetul Hunedoara ocupa prima pozitie in topul celor mai bine platiti salariati, iar minerii si mineritul erau la loc de frunte. In 2011, comparativ cu primii ani de dupa revolutie, Hunedoara a cazut pe locul 14, iar finantistii si banul lor – ochi al dracului – sunt in frunte.

Minerii si industria extractiva, situa judetul Hunedoara pe primul loc in topul salariilor medii nete in primii ani de dupa revolutie. O analiza comparativa realizata de Econtext, arunca judetul nostru de pe primul loc al salariilor bune de la nivelul anului 1990, pe locul 14 – in anul 2011.

In 1990, salariul mediu al hunedorenilor era de 9.437 lei vechi, iar cel mai mic ajungea pe la 2.500 lei vechi. Preturile erau si ele foarte mici, astfel ca un salariat cu un asemenea venit o ducea chiar bine.

In anul 2011, hunedorenii au avut un salariu mediu net de 1369 lei noi, dar preturile au crescut la unele produse si de 1500%, asta chiar la unele produse de baza.Ca urmare, cresterea a fost mult mai slaba decat s-ar crede la o prima vedere, dupa anii de avant sustinut dinaintea crizei. In afara acestui fapt, structura economico-salariala a Romaniei s-a modificat profund de la Revolutie si pana in prezent.

Pratic, la nivel salarial, Romania s-a trasformat dintr-o tara industriala, care producea, intr-una financiara. In anii ’90, cele mai mari salarii erau platite in zona industriei, in special in industria grea – minerit, energie. Acum, cei mai multi bani ii castiga cei care activeaza in zona serviciilor, in special in serviciile financiare – banci, leasing, asigurari, etc. Astfel, Capitala care nu se afla in 1990 nici macar printre primele 10 clasate ale topului, a ajuns sa fie pe primul loc in ceea ce privesc salariile datorita activitatilor financiare cu sediile-mama in Bucuresti.

Asadar, cel mai bine platit domeniu in 1990 era industria extractiva. Economia tarii era preponderent industriala, iar minerii aveau cele mai mari salarii. Salariul mediu net al unui miner era de 4.429 lei vechi,  in primul an postrevolutionar, ceea ce inseamna 193 de dolari.

In 2011, industria extractiva cazuse pe locul trei, salariul mediu net din acest sector se ridica la 2649 lei – 869 dolari. Un avans de peste patru ori! In ciuda acestui avans, nivelul de trai al minerilor a scazut si alt cel mai banos domeniu i-a luat locul in top – cel al activitatii financiare, ca sa nu mai vorbin de nivelul de trai al finantistilor!

Ce este mai grav, e ca agricultura si constructiile si-au pierdut din importanta in aceasta perioada, pierzand multe locuri in topul salariilor.

Din situatia alaturata se constata un declin dramatic al unor judete, dar si evolutii spectaculoase ale altora.

Vorba ceea: cine-am fost si ce-am ajuns!!!

Ileana Firtulescu