Din toamna, fiecare partie de schi din Romania va avea agent de partie, echivalentul ofiterului de partie din Austria si Elvetia. Este o meserie nou intrata in nomenclator, care se datoreaza eforturilor sustinute ale lui George Resiga, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR).

”Din toamna, fiecare zona schiabila din tara va trebui sa aiba un agent de partie, conform standardului profesional impus de Uniunea Europeana. Acum asteptam legea partiilor, care trebuie sa intre pe standardele europene ale Federatiei Internationale de Ski, legate de securitate, comportament si altele”, a declarat George Resiga.

Tot in aceasta perioada, oficialii ANSMR incearca introducerea meserie de salvator montan in grupa speciala, cea a meseriilor cu risc ridicat. George Resiga spune ca, din pacate, desi parea batuta in cuie, schimbarea Guvernului a dat inapoi demersurile din ultimele luni.

”Cu grupa speciala a ramas spre evaluare. In cazul in care nu se accepta proiectul, vom da statul in judecata, pentru ca meseria de salvator montan se incadreaza in primele patru ca grad de risc. Noi ii stiam pe unii din guvern, care vazusera proiectul nostru, i-au dat aviz pozitiv, iar acum s-au schimbat si totul trebuie luat de la capat, trebuie sa ne cautam din nou sprijin guvernamental, sa ne prezentam din nou proiectul… Este groaznic, nu credeam ca trebuie sa umbli atat pentru un drept al tau. Daca inainte de a ma apuca de toate astea imi spunea cineva, ii ziceam ca e tampit. Nu are cum sa intarzie aprobarea pentru grupa speciala, pentru ca noi ne incadram in primele patru meserii, dupa aviatori, pompieri si scafandri”, mai spune George Resiga.

Facilitatile incadrarii salvatorilor montani in grupa speciala sunt ca acestia ar putea iesi la pensie mai repede, la 52 sau 54 de ani, plus cresterea salariului si a indemnizatiei de

periculozitate.

Anamaria NEDELCOFF