Am obiceiul sa trag cu urechea pe la fel de fel de povesti auzite de la fel de fel de boemi. Boemii mei isi “ devoreaza” pensia amarata, sorbindu-si berile, tigarile, haleala, intretinerea, telefonul si… alte alea.  In general, se poate spune ca e vorba de barfa, dar in orice kilogram de barfa exista un dram de adevar. Astazi, pe vreme ploioasa, va ofer doar franturi din aceste diferite felurimi, sau felurite diferimi, cum doriti…

Dorele, probleme, ba?

Firmele serioase, pe langa salariu, mai dau angajatorilor si bonuri de masa. Firmele si mai serioase, care lucreaza 12 ore pe zi ofera proletarilor si o masa calda. Bietii muncitori sunt multumiti (adevarul e ca si merita!) Unii dintre ei nu mananca nici acasa atit de bine, primesc papa bun, cum nici femeia nu le face. Asta in conditiile in care firma care le ofera mancarea nu gateste „amestecat”.

Adica, nu amesteca fasolea cu cartofii, carnea de porc cu carnea de pasare, sau musacaua cu sarmalele. Asa s-a intamplat de curand la o firma, cand muncitorii s-au blocat, nu pentru faptul ca mancarea era „amestecatura”, dar le era adusa pe santier cu… masina mortuara! Oare ce pofta de mancare ai, cand ti se aduce haleala cu o masina neagra, pictata cu o cruce, in care, ieri, a fost transportat, intr-un sicriu, inca unul care s-a lasat de fumat? „Bomoboana de pe coliva” a fost cand, tot dupa un „meniu” din asta… letal, chiar unul dintre sefii de pe santier a stat cu perfuzii, fiindca, din cauza mancarii, i-a fost afectata „flora intestinala”. Ceea ce in limbaj popular (sau popularos?) ar insemna ca omul „s-a ciumurlit” de la ce a mancat.

 

…Treaba s-a rezolvat pe cale „amiabila”, incidentul s-a iertat (dar nu s-a uitat!).

 

Insa, printre oamenii de pe santier inca se mai vehiculeaza, uneori, cand are unul cate-o problema, intrebarea din reclama aia TV celebra: „Dorele, probleme, ba?” Deocamdata, situatia e sub control…

La Banita se fura. In continuare

Acum ceva vreme, va spuneam ca, la Banita, se fura ca-n codru. Nu ca Banita ar fi in desert, dar nu se poate ca, intr-o comunitate atat de mica, sa nu treaca o zi, pana nu se da o spargere, un furt marunt, sau o ciordeala insignifianta.

De data asta, e vorba de un jaf. O familie a fost jefuita de cele 3 (trei) vaci. Vacile astea erau averea lor. Desi stau intr-o zona accesibila, la sosea, intr-o dimineata s-au trezit saraci.

Era, poate, singura lor sansa de venit, chiar ratiunea lor de a fi. Culmea este ca una dintre vaci avea vitel. Pe vitel nu l-au furat. Acum, bietii oameni cumpara lapte de la vecini si hranesc vitelusul cu biberonul. Degeaba se duc la Politie. La Banita se fura. In continuare. Si, se pare, in veci! Iar politistii de acolo, sub obladuirea primarului, cauta melodia aia idioata „ Fa-ma, Doamne, ce n-am fost/ Ajutor de sef de post!”…

Nota Autorului: Eram hotarat sa nu ma amestec in politica (mai ales in aceasta perioada). Ceea ce se intampla in aceste zile, ma face sa ma razgandesc. Da ce, io-s mai prost?

Mircea BUJORESCU