Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai importante monumente medievale din Romania, ar putea fi inclus pe lista bunurilor culturale mondiale protejate de UNESCO. Demersurile au fost deja facute de un grup de inimosi carora le pasa de istoria nationala si reprele istorice.
O organizatie non- guvernamentala din municipiul Hunedoara, proaspat infiintata vrea sa redea stralucirea Castelului Corvinilor. Si nu singuri, ci ajutati de cei mai buni specialisti in domeniul restaurarilor de monumente istorice. Asociatia de Dezvoltare D.A.O Hunedoara (Datorie, Atitudine, Onoare) a facut si primul pas, prin propunerea inscrierii Castelului Corvinilor, pe lista monumentelor protejate UNESCO.
„Am trimis deja o scrisoare Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, in care am propus includerea Castelului pe lista UNESCO. Totodata, am solicitat sa ni se explice, detaliat, si avantajele, pe care le vom prezenta factorilor locali, pentru a sprijini demersul nostru”, a precizat Bogdan Leucuta, unul dintre hunedorenii carora le pasa de pretioasele artefacte. El spune ca, in acest fel, ar putea aduce la castel arhitecti. ingineri constructori, care sa spuna exact ce trebuie facut si pentru a se evita in acest fel restaurarile dupa ureche, asa cum s-a intamplat cu programul pus in practica pe banii Ministerului Culturii, cand s-a dat cu vopsea lavabila pe peretii monumentului istoric. De fapt, din cauza deficientelor grave, oficialii Ministerului au dispus suspendarea de urgenta a proiectului. Castelul Corvinilor se afla de ani de zile intr-un perpetuu program de restaurare care nu face altceva decat sa ingradeasca accesul turistilor in vechile camere si sa-i stirbeasca din farmec. In plus, de mai bine de un an lucrarile de restaurare a Castelului Corvinilor stagneaza, iar situatia va ramane neschimbata inca vreo cateva luni. Muncitorii care lucrau aici si-au strans de prin 2010 sculele si au plecat acasa, dupa ce oficialii Ministerului Culturii au descoperit ca s-a lucrat „dupa ureche”.
„In 2010 a fost sistata lucrarea, considerandu-se ca sunt vicii de proiectare si, implicit, de executie si trebuie elaborat un alt proiect. In 2011, Ministerul Culturii a scos la licitatie proiectarea si este posibil ca la jumatatea acestui an sa se liciteze executia noului proiect”, a declarat Nicolae Ceriser, directorul muzeului Castelul Corvinilor. Vestile de la Ministerul Culturii vin destul de greu, iar intre timp numarul turistilor scazut foarte mult. Conform datelor oficiale, anul trecut Castelul a fost vizitat de 60.000 de turisti, mai putin cu 1.400 fata de 2010. Si, din pacate, se pastreaza trendul descendent.
Proiect derulat in hopuri
Castelul nu a mai fost restaurant complet din anul 1870. In perioada anilor 1956-1968 a mai avut loc o lucrare de restaurare primara in care s-a intervenit pentru consolidarea zidurilor si a boltilor din piatra de la capela castelului si din Sala Dietei. In urma cu mai bine de 15 ani
s-a decis restaurarea monumentului istoric, dar procesul s-a derulat in hopuri. Din 1997, prin planul national de restaurare, a inceput santierul de restaurare a Castelului Corvinilor. Pana in anul 2008 finantarea a fost destul de incoerenta si mai mult a contribuit Primaria Municipiului Hunedoara decat Ministerul Culturii. In anul 2008, Castelul Corvinilor a fost considerat o prioritate nationala si a beneficiat de finantari substantiale, insa ministrul Culturii a descoperit ca lucrarile sunt prost executate. Potrivit specialistilor, lucrarea de restaurare a componentelor artistice din piatra a fost finalizata in proportie de aproximativ 50%, iar acum asteptam implementarea unui nou proiect pentru monumentul medieval.
Istoria apreciata de straini
Castelul Corvinilor a fost construit in secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti. A fost una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara si, din acest motiv, castelul a cunoscut in timpul acestuia insemnate transformari. El devine astfel o somptuoasa locuinta, nu numai un punct strategic intarit. Cu trecerea anilor, diversii stapani ai castelului i-au modificat infatisarea, imbogatindu-l cu turnuri, sali si camere de onoare. Dupa ce si-a pierdut utilitatea initiala, castelul a fost restaurat si transformat in muzeu. Unic in Romania ca arhitectura, monumentul este vizitat anual de mii de turisti. “Bantuit” chiar de legenda lui Dracula, Castelul Corvinilor din Hunedoara este recomandat de expertii de la Lonely Planet drept o destinatie “de vis” si este inclus in topul celor mai frumoase 10 castele din Europa.
Mitul contelui Dracula, magnet pentru turisti
Pe de alta parte, un clasament realizat in 2010 plaseaza Castelul Huniazilor pe pozitia a doua a celor mai infricosatoare cladiri din lume. Americanii cred ca arhitectura gotica si istoria intunecata si adevarata a familiei Corvinilor sunt suficiente pentru a-ti baga ceva frica in oase. Cunoscut si sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin constructia impunatoare, cu acoperisuri inalte, cu turnuri si turnulete, ferestre inguste cioplite in piatra si balcoane impodobite cu dantelarie de piatra. Dupa ce si-a pierdut utilitatea initiala, castelul a fost restaurat si transformat in muzeu. Unic in Romania ca arhitectura, din 2009 si Dracula si-a facut simtita prezenta intre zidurile fortaretei. Vlad Tepes, mai cunoscut peste hotare sub numele de Dracula, nu este chiar strain de meleagurile hunedorene sau de Castelul Corvinilor. Potrivit istoricului Radu Florescu, in 1452 Vlad Tepes l-ar fi vizitat pe Iancu de Hunedoara la castel pentru prima data, iar 10 ani mai tarziu Tepes, care cauta refugiu dupa atacul de noapte asupra unei tabere turcesti, a fost judecat si intemnitat pentru mai bine de un an la castel, dupa care a avut domiciliu fortat la Visegrad. Toate aceste elemente imbraca acest castel intr-o aura de legenda, fie ea infricosatoare sau nu, care atrage an de an mii de turisti care vor sa vada istoria Corvinilor la ea acasa.
Carmen Cosman