Sambata se implinesc 15 ani de la tragicul accident colectiv de munca din 19 mai 1997, de la E.M. Dalja, in urma caruia au fost indoliate 7 familii din municipiul Petrosani. In urma cu un deceniu si jumatate, in abatajul cu front scurt nr. 2311, stratul 3, blocul II, in urma unei puternice explozii de metan, au fost accidentati 12 mineri, 7 dintre acestia pierzandu-si viata. In urma cercetarilor efectuate la acea vreme de catre specialistii din cadrul CNH, Inspectoratului Teritorial de Munca si INSEMEX Petrosani, au fost stabilite drept cauze ale deflagratiei ucigatoare: nerespectarea prevederilor Prescriptiei Tehnice privind modul de efectuare a operatiei de impuscare, amplasarea gresita a capetelor de detectie a metanului si defectiuni in aeraj. Intre timp, Mina Dalja a fost inchisa, personalul a fost impartit pe la celelalte unitati miniere din Valea Jiului, iar in prezent, terenul fostei exploatari miniere a fost transformat in parc industrial. Tot intre timp, pana si placile de marmura pe care erau inscriptionate numele minerilor care s-au jertfit in lupta pentru cat mai mult carbune, de pe monumentul dedicat acestora, au disparut una cate una, fiind furate.

Pe de alta parte, in cursul acestei saptamani, mai exact in ziua de 16 mai, s-au implinit 10 ani de la un alt tragic accident colectiv de munca inregistrat in minele din Valea Jiului. Datorita „aplicarii unei metode cadru de exploatare neadecvata conditiilor campului de abataj, nerespectarii prevederilor Prescriptiei Tehnice privind prevenirea si combaterea incendiilor si focurilor endogene, precum si altor cauze organizatorice”, in abatajul SCRI nr. 3, stratul 3, blocul VI, de la EM Vulcan, in urma cu 10 ani, a avut loc o explozie de gaze combustibile, in urma careia au fost accidentati 14 mineri, 10 dintre acestia pierzandu-si viata. Acest accident de munca a avut drept urmare renuntarea la exploatarea carbunelui, in Valea Jiului, prin metoda SCRI.

In acelasi timp, in data de 22 mai se implinesc 8 ani de la producerea unui alt accident colectiv de munca, inregistrat de aceasta data la E.M. Uricani. Aici, in anul 2004, in urma altei explozii, inregistrate in abatajul cu banc de carbune subminat, panoul 5, stratul 3, blocul III N, orizontul 300, 4 mineri au fost accidentati grav, 2 dintre acestia decedand in urma ranilor suferite.

Mircea Nistor