Caietul nr.9 al Asociatiei Petro Aqua Petrosani – important reper al nostru, al celor din Vale, pentru a sti cine suntem, de unde venim si incotro trebuie sa ne indreptam. Vorba invatatoarei de la Scoala Sf. Varvara catre elevii sai de clasa I: ”Tatal tau este miner si este inadmisibil sa nu stii Imnul Minerilor! Sa-l invatam!”
Dupa ani si ani de misionariat, intr-un timp cand scara valorilor in perceptia societatii s-a rasturnat, Asociatia Petro Aqua Petrosani retrezeste gradual dorul de onoare, iubire de semeni, de valoare incepand de la insul din suburbie, la zei ai culturii, de la spicul painii pana la natura-minune Dumnezeiasca, de la om-umanitate pana la om-omenie etc. Se stie ca pentru asta trebuie sa ai har, sa stii sa aduni si sa mobilizezi modele, exemple vii pentru a reusi. Petro Aqua – prin membrii sai, prin vuluntari si asociati, prin calauza sa Imre Szuhanek – a atins momentul cand numele ii este rostit cu pietate, iar novicilor li se pare drum pe care se simt pierduti, uneori inaccesibil.
Din sumedenia de actiuni remarcabile de gen, a fost si cea din acesta luna, respectiv Festivalul International ”Lucian Blaga” organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebes si Biblioteca „Lucian Blaga” din Alba Iulia. La initiativa Petro Aqua, Valea Jiului a fost introdusa in programul festivalului, datorita legaturii speciale dintre ”doi titani ai metafizicii autohtone”: Lucian Blaga si Ion D.Sirbu, petrileanul nostru.
De la Alba Iulia, s-au deplasat in Valea Jiului – la Casa memoriala Ion D.Sirbu din Petrila si la Pestera Bolii – academicieni, scriitori, critici de arta, dramaturgi, etc.
Ampla actiune culturala a fost prezentata, nu cat ar fi meritat, in presa locala. Despre lansarea Caietului Petro Aqua nr.9, din colectia ”Caietele Petro Aqua”, care a avut loc in cadrul acestui eveniment cultural nu s-a vorbit, desi aceasta esenta ne este daruita, in special, noua, locuitorilor dintre Jiuri si copiilor nostri.
Petro Aqua, prin aceste Caiete, lasa ca marturie si imbold momente si oameni speciali, fapte si atitudini, istorie si adevar, iubire si cutezanta etc., toate traite si implinite.
Caietul omagial, nr.9, Pietre la ”Un mic altar de familie”, Lucian Blaga – Ion D. Sirbu, cuprinde o schita a istorica captivanta a Vaii Jiului, ce apartine ”domnului profesor, cu dragoste” Mircea Baron, care isi incepe schita… cu sufletul minerului si nasterea primului miner, doua legende din Povestirile Petrilene ale marelui Sirbu, care te fac, pe tine cititor, sa o citesti intrerupt datorita nodului in gat si a aburului lacrimii ”de bine”.
Partea a doua cuprinde ”un dosar de texte din opera lui Ion D.Sirbu”, ingrijit de poetul, dramaturgul, eseistul si editorul Dumitru Velea, presedinte al Fundatiei Ion D. Sirbu, care a dedicat peste 20 de ani pentru promovarea si editarea operei dramaturgului Sirbu si continua inca. Textele selectate sunt pline de savoare, miez etic, de suferinta inteleasa, de verva si haz, de genial si maret, de duios si autoritar… Sunt esenta a Sirbu-lui nostru.
Prefata Caietului este scrisa de un membru al Asociatiei Petro Aqua, in asa maniera – de condei remarcabil – incat nu poti crede ca este vorba de un doctor inginer. Dr. ing. Dorin Iancu, inspector in probleme nucleare…
Realizatorii acestui Caiet s-au armonizat perfect cu stilul si personalitatea celor doi titani, Blaga si Sirbu, scrierile lor degajand caldura si mesaj brodat, asa, ca sa ajunga la minte si suflet, ironie fara rautati, sclipiri revelatoare si multa lumina…
De ce Pietre la ”Un mic altar de familie”, Lucian Blaga – Ion D. Sirbu? Pentru ca scriitorul din Colonia Petrilei spunea in convorbirile sale cu cei care-i sorbeau cuvintele: ”Exista momente in viata fiecarui om cand simte nevoia sa-si inchipuie un altar al familiei sale spirituale: daca intereseaza aceasta metafora autobiografica, atunci as dori sa comunic, nu fara oarecare fior moral sau metafizic, amanuntul ca cei doi Lari ai duhului meu au fost Tatal meu (minerul de tip romantic dintre cele doua razboaie) si Lucian Blaga care, prin olimpiana sa superioritate simcinste, mi-au luminat anii tragici ai indoielilor si incercarilor mele universitare”.
Lucian Blaga a fost cel care l-a determinat pe Ion D. Sirbu sa caute si sa valorifice folclorul nascut din indeletnicirea de miner. ”La ora actuala nu mai e un secret ca acest folclor mineresc exista. Ca o sinteza a unei impresii generale as putea spune ca folclorul minerilor infatiseaza sentimentul eroic si tragic al vietii si mortii” – spunea Ion D. Sirbu intr-un interviu al lui Constantin Pascu, publicat in anul 1970, Petrosani, in ziarul Stegul Rosu.
Caietul nr.9 al Asociatiei Petro Aqua trebuie sa fie un important reper al nostru, al celor din Vale, pentru a sti cine suntem, de unde venim si incotro trebuie sa ne indreptam. Vorba invatatoarei Lucretia Gabroveanu catre elevii sai de clasa I: ”Tatal tau este miner si este inadmisibil sa nu stii Imnul Minerilor! Hai, sa-l invatam!”
Ileana Firtulescu