In aceasta perioada, echipa de salvare a Asociatiei Search and Rescue Service (SARS) Romania, din Vulcan, ar fi trebuit sa participe la Concursul European de Salvare Urbana din Namur, Belgia. Din pacate, Romania nu i-a mai avut reprezentanti pe cei din SARS in competitie, din cauza lipsei fondurilor.

Ofiterul Diviziei Nationale de Salvare, Sorin Sanda, spune ca nu poti face performanta fara a avea conditiile ideale pentru antrenamente, hrana si odihna adecvata, iar o echipa profesionista nu se poate intretine numai din propriul buzunar.

”Nu am mai mers pentru ca nu s-au gasit banii necesari. Mai mult, a crescut si taxa de inscriere la 500 de euro, cu 100 de euro mai mult decat anul trecut. Atat anul trecut, cat si in urma cu doi ani, SARS a mers in Belgia cu banii la limita si tot am facut o figura buna, i-am impresionat pe europeni. Dar ne-am promis ca nu vom mai merge asa, la limita epuizarii si la cea financiara, fiindca nu are rost, ne distrugem noi. Cu slanina, ceapa si conserve nu poti face performanta timp indelungat. Ca un sportiv sa dea randament, trebuie sa se pregateasca intr-un cantonament, sa se odihneasca si sa se hraneasca corespunzator. Spun asta pentru ca am antrenat si m-am antrenat intr-un sport de performanta 23 de ani si stiu ce inseamna sa fii printre

primii. Nu se poate la limita”, a declarat Sorin Sanda.

Insa SARS se pregateste sa recucereasca Europa anul viitor. ”Europenii ne-au catalogat ca fiind cei mai pregatiti pe salvare urbana din Romania si Europa de Est. Nu e putin lucru sa obtii locul 5 si mai apoi 17 din 50 de echipaje europene. Noi am participat acolo cu fonduri la limita, cu echipamente si mancare luate pe datorie, si am facut fata onorabil, in timp ce ceilalti sunt platiti de catre stat. Dar la anul vom participa, nu avem de gand sa ne lasam pagubasi, vom gasi noi o solutie”, mai spune Sorin Sanda.

Anamaria NEDELCOFF