In 2011, 3555 mineri au trecut prin ”furcile caudine” ale testelor perfectionarii, calificarii si specializarii, conform Planului de Formare Profesionala al Companiei Nationale a Huilei. Sotiile minerilor par a avea argumente forte pentru a-si convinge barbatii ca aceste calificari sunt ”de bine”, si nu ”statul cu burta in sus si frecatul telecomenzii”.
La ultima mineriada, cand minerii intrasera in greva si nu se lasau convinsi sa se intoarca la locurile lor de munca, a ramas de notorietate apelul purtatorului de cuvand al Companiei Nationale a Huilei de atunci, Valeriu Butulescu, facut nevestelor de mineri. Acesta le sugera chiar sa puna mana pe tigaie ca ”argument” de convingere pentru ca altfel vor suferi si ele, dar si copiii lor.
Se pare ca a avut dreptate increzandu-se in puterea de convingere a femeilor. O scena petrecuta zilele trecute, a fost inca o dovada. O doamna isi certa aprig sotul care injura faptul ca ”iar ma trimit astia la specializare, baga-mi-as…”.
Ploaia de argumente pitoresti ale sotiei, printre care cele mai ortodoxe erau ”ce ai de facut?, stai cu burta in sus si freci telecomanda! Ce, dai tu vreun ban, te costa ceva? (etc., etc.) Hai, la spalare, mananci si pleci, ca timpul trece si nu stii ce vremuri vin”, l-a convins pe barbatul care bombanea cu voce scazuta.
Acesta este un caz ce nu poate fi generalizat, desi sociologii spun ca reprezinta, precum sondajele de opinie, un procent considerabil din totalul familiilor in general, nu numai din Valea Jiului.
Scena cu pricina ne-a adus aminte ca dupa cele doua accidente de munca de la mina Vulcan, 2001 si 2002, CNH a pus la punct un program de calificare, recalificare, specializare a salariatilor.
Sigur ca formarea profesionala a salariatilor, reprezinta un drept garantat de Constitutia Romaniei, ulterior fiind emise acte legislative care reglementeaza accesul la programe de formare profesionala a personalului angajat in cadrul operatorilor economici, dar nu este o obligatie a acestor operatori pentru ca reprezinta cheltuieli in plus. In aceste vremuri este mai simplu sa angajezi oameni gata calificati pe banii lor, iar angajatorii doar ”sa-i adapteze”
activitatii pein istruiri si specializari.
Pentru CNH este o obligatie…
Dar CNH avand o activitate specifica, grea, nu are de ales. Purtatorul de cuvant al Companiei Nationale a Huilei, Oana Stoicuta si Felicia Patrascoiu, din cadrul Directiei Resurse Umane, respectiv Serviciul Organizare si Formare Profesionala, ne-au pus la dispozitie date, au explicat modalitatile de lucru si cine beneficiaza de aceste programe.
In conformitate cu prevederile art.194 si art.195 din Legea nr.53/2003, republicata – Codul Muncii, CNH are obligatia de a asigura, pe cheltuiala sa, participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, cel putin o data la 2 ani, cu respectarea Planului de Formare Profesionala, elaborat cu consultarea sindicatului, document devenit anexa la Contractul Colectiv de Munca al C.N.H.-S.A, precizeaza F. Patrascoiu, din cadrul Directiei Resurse Umane, CNH.
In acest sens, formarea profesionala a salariatilor companiei se realizeaza de catre furnizori de formare profesionala autorizati si de catre compartimentele din cadrul companiei care au ca atributii organizarea cursurilor de formare profesionala. De amintit ca aferent anului 2011, un numar de 3555 salariati au parcurs programe de formare profesionala.
”Mentionam ca programele de formare profesionala, se desfasoara in mod distinct pe niveluri de pregatire, profesii, meserii si specialitati, tinandu-se seama de competentele de baza ale participantilor, de cerintele posturilor pe care acestia le ocupa si de posibilitatea lor de promovare si sunt sustinute de catre specialisti ai companiei, care in calitate de lectori, asigura diseminarea regelementarilor, tehnologiilor aplicate in procesul de productie, respectiv a prevederilor specifice tuturor activitatilor, care conduc la realizarea obiectului de activitate al C.N.H.
Calificari pretioase, specializari si competente
Formarea profesionala a salariatilor din cadrul Companiei Nationale a Huilei S.A., se organizeaza cu precadere pentru :
– Calificare / recalificare – reprezinta pregatirea profesionala care conduce la dobandirea unui ansamblu de competente care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice uneia sau mai multor ocupatii.
Astfel, programele de calificare desfasurate, au avut ca obiectiv dobandirea de catre salariatii nostrii – absolventi ai acestor cursuri de calificare – de competente specifice meseriilor desfasurate cu precadere in subteran, respectiv miner, electrician de mina, lacatus de mina, semnalist – cuplator.
Perfectionare – reprezinta pregatirea profesionala care conduce la dezvoltarea sau completarea cunostintelor, deprinderilor profesionale ale unei persoane care detine deja o calificare
Aceasta actiune, detine cea mai mare pondere in activitatea de formare profesionala desfasurata in cadrul C.N.H.-S.A., ca urmare a faptului ca ofera participantilor, posibilitatea actualizarii competentelor dobandite specifice meseriilor din minerit, respectiv imbunatatirea acestora, prin aplicarea reglementarilor impuse de managementul organizational, care conduc la eficientizarea extractiei de huila.
Astfel, anual, salariati incadrati ca mineri, ajutori mineri, vagonetari, electricieni de mina, lacatusi de mina, mecanici la instalatia de extractie pe put, semnalisti – cuplatori, figuranti topografi, fochisti, telefonisti, operatori statie telegrizumetrica, gestionari, primitori -distribuitori, oparatori introducere validare date, preparatori, laboranti, s.a., sunt absolventi ai acestor programe de formare profesionala.
– Specializare – reprezinta pregatirea profesionala care conduce la dezvoltarea competentelor in cadrul aceleiasi calificari, dobandirea de competente noi in aceeasi arie ocupationala sau intr-o arie ocupationala noua, dobandirea de competente tehnice noi, specifice mai multor ocupatii.
Salariatii din cadrul Companiei Nationale a Huilei S.A., selectati in vederea participarii la aceste cursuri, au posibilitatea ca dupa absolvirea programelor, sa aplice competentele si cunostintele dobandite in meserii cu un grad ridicat de implicare si responsabilitate, cum ar fi : artificier de mina, sondor de mina, mecanic la instalatie de extractie pe put, expert AGR/electrician AGR.
Cursuri postliceale si postuniversitare
Activitatea de formare profesionala se adreseaza si personalului de executie si conducere din cadrul companiei, participarea fiind cu prioritate la programele a caror tematici abordeaza reglementari a caror aplicabilitate imediata conduc la eficientizarea managementului organizational. Printre aceste programe, organizate atat de furnizori autorizati cat si de companie, enumeram: perfectionarea in domeniile : tehnic productie, securitate si sanatate in munca, topografie si cadastru, achizitii publice, juridic, informatii clasificate, ISCIR, cadru tehnic PSI, audit public intern, control intern, resurse umane, monitorizare factori mediu.
Avand in vedere efectul pozitiv al formarii profesionale continue, conducerea companiei urmareste ca preluarea atributiilor specifice activitatii de extractie a carbunelui sa nu inregistreze sincope, mai ales in procesul decizional. In acest sens, in ultimii ani, s-a considerat oportun necesitatea participarii unui numar de 139 salariati la scoala postliceala de maistrii mineri si electromecanici – organizator Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida – , respectiv a unui numar de 40 ingineri la cursuri postuniversitare de specializare miniera si evaluare a riscurilor pentru sanatate si securitate in munca, organizate de catre Universitatea din Petrosani.
Fata de cele prezentate, consideram ca formarea resurselor umane costituie unul din vectorii activi ai reusitei programlui de reorganizare a activitatii de pe piata energetica, in care C.N.H.-S.A are rolul de asigurare materie prima, motiv care determina ca activitatea de formare profesionala a proprilor salariati sa fie incontinuare in atentia conducerii C.N.H.” – a precizat Felicia Patrascoiu, Directia resurse Umane din cadrul CNH.
Ca urmare, salariatii chemati la calificare-perfectionare ar trebui sa zica ”Doamne-ajuta”, pentru ca in sectorul privat rar se intampla asemenea minuni, exceptand companiile mari care isi selecteaza presonalul pentru asemenea cursuri si asta doar daca au confirmat si au trecut cu bine teste de evaluare. In rest, totul este pe banul salariatului pentru a face fata pietei muncii.
Ileana Firtulescu