Protestele care in aceste zile se desfasoara la nivel national, inclusiv in judetul Hunedoara, au starnit reactiile politicienilor. Manifestarile de strada sunt privite diferit de politicienii hunedoreni, raportat la partidul din care face fiecare parte, dar exista un numitor comun: toti inteleg nemultumirile oamenilor.

Politicienii hunedoreni inteleg ca oamenii care au iesit in ultimele zile in strada sunt suparati si nemultumiti, dar fac apel la calm, liniste si proteste pasnice. Chiar daca opozitia s-a alaturat fatis demonstrantilor, profitand de aceste miscari de nemultumire, liderii USL Hunedoara spun ca protestele trebuie sa fie civilizate.

„Cred ca tuturor cetatenilor Romaniei le-a ajuns cutitul la os. Este vorba despre toate neajunsurile pe care le au, respectiv salarii taiate, pensii diminuate, sporuri, pretul alimentelor, pretul carburantilor, sunt chestiuni pe care romanul nu le mai poate suporta. Sigur ca sunt proteste justificate, prin care omul incearca sa-si recapete drepturile si nu altceva. Oamenii pe care i-am vazut eu sunt pasnici, dar manifesta pentru drepturile pe care ar trebui sa le aiba, iar Guvernul sa ii bage in seama. Faptul in sine ca Guvernul nu ii baga in seama si nu iese sa discute cu populatia, i-a determinat pe oameni sa iasa in strada”, a declarat presedintele PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor. De asemenea, liderul PNL Hunedoara, Mircea Ioan Molot, a declarat ca „protestele acestea nu sunt decat o consecinta a masurilor tampite si tembele pe care le-a luat acest Guvern. Era de asteptat, mai devreme sau mai tarziu. Sunt de acord cu protestele, dar mi le doresc civilizate si chiar ii indemn pe hunedoreni daca le fac sa le faca pasnic. Nu vandalismul si terorismul inseamna protest in fata unei nemultumiri. Ma bucur ca in judetul Hunedoara pana la aceasta ora au fost doar proteste de bun simt si nu au fost vandali, cum a fost o parte a celor din Bucuresti”.

PDL are incredere in ratiunea hunedorenilor

Si presedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, spune ca intelege nemultumirile populatiei, dar recunoaste si implicarea politica. „Eu sunt convins ca cetatenii de buna credinta inteleg necesitatea reformarii unui sistem si ma refer aici la sistemul de sanatate, un sistem care ii nemultumeste. Am incredere in ratiunea hunedorenilor, care stiu sa separe minciuna de adevar. Privind la rece ce s-a intamplat in ultimele zile, protestele acestor cetateni onesti, de buna credinta, acestia si-au ales sa iasa in strada pentru a-si spune opinia in mod pasnic. Acestor oameni le inteleg pe deplin nemultumirile si eu cred ca toata clasa politica are de invatat din acest lucru”. Cat priveste informatiile priovind incercarile de politizare ale manifestarilor de protest, Gligor este de parere ca „vreau sa fiu extrem de corect cand vorbesc despre acest aspect.

Eu nu pot sa neg ca nu sunt probleme si nemultumiri la nivelul societatii romanesti in perioada aceasta. Este un context international dificil din punct de vedere economic. Dar, pentru PSD, de exemplu, este un lucru continuu de existenta de a profita de orice greutate sau nemultumire sau tensiune sociala si nu stiu de ce ar face altfel si acum. Dar, din pacate, aceste lucruri nu sunt sanatoase pentru societatea romaneasca”.

Carmen Cosman