Sute de persoane si-au luat ADIO de la cei trei copilasi din Uricani decedati in conditii cumplite, arsi de vii in apartamentul in care o mama inconstienta i-a incuiat si a plecat sa-si cumpere bautura in miez de noapte. Femeia a fost la un pas de a fi linsata de oamenii care i-au strigat ca este o criminala si rauri de lacrimi au curs pentru cei trei prunci care au trait chinuiti si au sfarsit in chinuri groaznice.

La Uricani a fost zi de doliu. Cei trei copii – de un an, 8 ani si 10 ani – care au ars de vii in apartamentul cuprins de flacari au fost condusi pe ultimul drum de peste 200 de localnici, impresionati de drama lor. Trei sicrie albe, la fel ca si sufletul lor neprihanit, au ascuns trupurile mistuite de flacarile ucigase, iar copiii isi vor dormi somnul de veci impreuna. Pentru ei a fost sapat un singur mormant, care sa-i cuprinda pe toti trei, asa incat sa nu fie despartiti nici dupa moarte. Si cerul a plans pentru cei trei ingeri, iar oamenii au inaltat rugi pentru sufletele lor.

WP_20150610_013
Atmosfera a fost deosebit de tenionata si doar politistii imbracati in civil au reusit sa o salveze pe Alina Ardelean celor trei copialsi – care pana acum au fost in spital – de furia celor care s-au cutremurat cand au auzit ca mama copiilor i-a incuiat in casa si a plecat sa-si ia bautura. Chiar sora si cumnatul femeii i-au intins niste chei despre care au spus ca sunt cheile de la sicriele celor mici. Tatal copiilor era in stare de soc si fiecare respiratie era parca un chin. Parca a presimtit ce urma sa se intample, dupa cum povestea cu cateva zile in urma primarul Danut Buhaescu, cel care a vorbit cu barbatul. „Femeia a fost la spital dupa-amiaza, la sotul ei, inainte sa ajunga acasa. Dupa aceea, el a mai sunat-o si a simtit ca a baut. Mi-a povestit ca i-a spus sa se duca acasa la copii, sa aiba grija de ei”, povestea Buhaescu.
Vecinii povestesc ca o viata de chin au avut copiii si mai ales fetita cea mare, care era deseori batuta si muncita ca un rob. Ea era cea care avea grija de fratiorii ei mai mici, in locul mamei, ocupata prea mult cu alcoolul ca sa mai aiba timp si de pruncii ei. De hranit ii mai hraneau vecinii, carora li se rupea sufletul de mila lor. Chiar si asa, insa, Protectia Copilului a decis ca minorii pot ramane in grija mamei si s-a dispus doar monitorizarea lor de catre Serviciul de Asistenta Sociala din Primaria Uricani. Primarul Danut Buhaescu nu a stiut sa spuna cat de des era vizitata familia Ardelean de Asistenta Sciala, dar este convins ca s-a respectat intocmai programul intocmit impreuna cu DGASPC.

WP_20150610_015

A incuiat usa dupa ea si a fugit!
Intre timp, ancheta in cazul cumplit de la Uricani continua, iar procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa in cazul celor trei copii morti in urma incendiului care a avut loc in apartamentul groazei din Uricani. Avand in vedere complexitatea cazului, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara. Si amanunte cutremuratoare ies la iveala. O sansa mica ar fi existat ca micutii sa fie salvati, dupa ce mama iresponsabila a vazut fumul si focul care iese din apartament. Numai ca aceasta a inchis usa dupa ea si a ferecat-o bine cu cheia, in momentul in care – sustine ea – focul din locuinta a izbit-o in fata. Nici macar nu a cerut ajutor, asta desi se spune ca si-a auzit pruncii strigand-o. A fugit, efectiv, si a fost gasita ascunsa intr-un sant dupa ore bune de la producerea tragicului eveniment. Acum sustine ca i-a fost frica de vecini, cand a vazut acoperisul in flacari, si ca si-ar fi strigat minte in sir copilasii, dar nu i-au mai raspuns. Oricum, niciun moment nu s-a gandit sa intre in casa ororii si a preferat sa se faca nevazuta. Daca va fi gasita vinovata, femeia risca o pedeapsa de pana la 7 ani si jumatate de inchisoare.
Reamintim ca in noaptea de duminca spre luni, trei copilasi din Uricani a caror mama inconstienta i-a lasat singuri in casa si a plecat in miez de noapte dupa bautura, au ars in casa cuprinsa de flacari.
Cel mai mic dintre copilasi abia implinise un an, iar ceilalti doi aveau opt, respectiv 10 ani. Incendiu a fost observat in jurul orei 2 noaptea si a fost atit de puternic incat a cuprins si acoperisul blocului cu 4 etaje in care copiii locuiau cu mama lor, Alina Ardelean, in varsta de 37 de ani. „In urma incendiului, un copil de un an a murit carbonizat, sora lui de opt ani a decedat la spital in urma unui stop-cardio respirator, iar fratele lor mai mare, in varsta de zece ani, a murit intoxicat cu fum. Din primele cercetari rezulta ca incendiul a izbucnit de la o lumanare aprinsa lasata de mama lor”, a spus Bogdan Danaiata, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara.
Carmen Cosman – Preda