Situatie fara precedent, la Aninoasa. Locuitorii unui cartier intreg nu au apa de cateva luni de zile si traiesc aproape ca in secolul trecut. Ei isi aduna apa in butoaie atunci cand primaria le trimite cate o cisterna odata pe saptamana. In rest, se descurca cum pot.
“Cand a venit cisterna, nu am putut sa iau apa, ca nu era buna de baut. Am luat numai pentru spalat si pentru baie. Ca de baut si pentru mancare mai aducem de la o cismea sau de la un vecin care are fantana”, ne-a declarat o localnica din Danutoni.
Ca ea sunt zeci de oameni din aceasta zona, care sunt si mai suparati acum din cauza ca nu au apa. Vine vara, spun ei, trebuie sa munceasca pamantul, iar pentru asta nici macar nu au cu ce se spala atunci cand vin de la camp obositi si murdari.
“Este foarte greu! Am tot fost pe la primar, iar in curand o sa mergem si pe la autoritati sa depunem hartii oficiale peste tot”, ne-a declarat o alta localnica.
“Speram sa vina si cei mari sa vada situatia. Au tras teava, dar nu este apa…”, spune si un barbat. Edilul localitatii, Ilie Botgros, este constient de acest lucru si spune ca se vede oarecum depasit de situatie. “Este o situatie delicata pe care nu a creat-o primarul Orasului Aninoasa si nu a creat-o nici Apa Serv-ul. Dupa cum cunoasteti, exista un program “Extindere retele apa potabila si canalizare” unde este prinsa si strada Danutoni. Am dus magistrala, dar ne-am impotmolit ca tiganul la mal, pentru ca n-am primit avizele sa traversam pe pod la Jiul de Vest, pe DN 66, sa mai punem acolo conducta de apa, si asteptam o solutie. Probabil ca luni dimineata, impreuna cu constructorul de la Ramnicu Valcea o sa ma duc la Timisoara sa obtin avizul”, ne-a declarat Ilie Botgros, primarul Orasului Aninoasa.
De altfel, acesta a mai afirmat ca si cu putina toleranta, lucrurile ar fi fost rezolvate pana acum, iar oamenii ar fi avut apa. “Puteam, totusi sa gasim o cale amiabila cu cei de la drumuri, dar dintr-un exces de zel a venit raspunsul ca nu ne lasa. Dupa discutii mai ample si mai repetate am obtinut o intelegere tacita sa amplasam conducta de apa pe pod pana cand vom face asa cum ne cer cei de la Drumuri si Poduri de la Timisoara. Insa, ca o ironie, puteam sa facem asta de trei luni de zile daca exista intelegere intre Apa Serv si constructor, adica pe raspunderea primarului sa punem magistrala provizoriu. N-am gasit aceasta intelegere si mai mult decat atat, trebuiau sa-mi spuna ca n-au cum sa cumpere 100 de metri de conducta care costa in jur de 400 de lei, pentru ca o cumparam eu din buzunarul meu decat sa tot dau bani de motorina sa tot ducem apa cu cisterna. Deci, o puteam rezolva, dar asa este la noi in Romania”, a mai spus Botgros.
Gasirea unei solutii de amplasare a conductei ar putea dura cateva saptamani, cel putin. Pana atunci, oamenii din cartierul Danutoni sufera fara nicio vina.
Luiza Andronache