Sa mai zica cineva ca Romania nu e tara tuturor posibilitatilor! Aici, la poale de Carpati se poate orice. Ciungului ii creste mana, schioului piciorul, iar nebunului ii vine mintea la cap. O sa-mi spuneti ca am luat-o si eu razna de tot, dar va povestesc, mai la vale, ce ma face sa cred ca la noi e ca la nimeni si e posibil orice.

Inca de la sfarsitul lunii trecute, abia trecusera Pastele, persoanele cu handicap din judetul Hunedoara au primit, prin posta, o lovitura mortala.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara (D.G.D.S.P.C) ii cheama pe toti oropsitii de soarta la o evaluare complexa (vezi facsimilul). Dincolo de sperietura, bietii oameni trebuie sa mai prezinte si un dosar cu nu mai putin de 9 (noua) documente. Practic, trebuie sa-si mai faca, inca o data, toate demersurile pentru a obtine certificatul de persoana handicapata.

Culmea e ca nu s-a facut nici cea mai mica verificare. Adica, sa se fi uitat cele trei… „cucuiete” de la DGASPC, Sorina Carmen Grama, director general adjunct, Gabriela Gros, presedinte comisie si Marina Buda, sef serviciu, peste documentele amaratilor handicapati.

Ce sa mai „reevaluezi” la un om fara o mana? Dar la unul fara un picior, sau fara amandoua?

Am la indemana un exemplu concret. O batrana de 83 de ani, handicap grav, Alzheimer. Stiti cum e cu boala asta? E rau, rau de tot. Uita de la mana pan’ la gura, isi fac nevoile pe ei, uneori devin violenti. Au momente cand nu stiu nici cum ii cheama cu buletinu-n mana. Daca nu iau medicamentele la timp, urca pe pereti si au impresia ca milioane de furnici le umbla pe sub piele. Si atunci, de ce mai chemi la „reevaluare” un astfel de „caz”. Nu era de-ajuns sa vezi varsta si diagnosticul si sa-l lasi pe nenorocit in durerea lui, in lumea lui…

Este adevarat, chiar am convingerea ca s-au eliberat si certificate de handicap aiurea (stim noi cum…), ca sunt multi care si-au facut pensie „pe caz de boala” (stim noi cat…) dar de aici si pana sa-i bagi pe toti in aceeasi oala e cale lunga. Este vorba ori de exces de zel, ori de prostie… Dar, mai ales, este vorba de bataie de joc fata de niste oameni pe care viata i-a pedepsit prea aspru.

Daca mai trebuie ca zecile, poate sutele de handicapati din Valea Jiului sa mearga si pana la Deva (in loc sa vina o comisie aici) inseamna ca DGASPC Hunedoara e condusa de… handicapati!

Aveti mila de acesti napastuiti, nemernicilor, ca va bate Dumnezeu!

Mircea BUJORESCU