Proiectul de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din municipiul Petrosani, derulat de Apa Serv cu fonduri europene, este blocat din cauza unor contestatii in cascada depuse de SC TIM SA Cluj Napoca, una dintre firmele participante la licitatie.

Prima contestatie depusa de firma in cauza a fost admisa doar in mica parte de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, dar nici asa reprezentantii TIM nu s-au dat batuti si au mai contestat o data aceeasi licitatie.

Pe SEAP, anuntul a fost publicat in data de 2 noiembrie, cand oficiali ApaServ Valea Jiului SA au scos la licitatie proiectul evaluat la 28.429.417 lei, fara TVA. In data de 16 ianuarie au fost deschise ofertele si, daca licitatia nu ar fi fost contestata in 14 martie ar fi trebuit semnat contractul.

Monica Tarcea, manager de proiect, a precizat ca, intr-adevar, SC TIM SA Cluj Napoca a venit cu cea mai mica oferta, insa criteriul de selectie a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

„Pretul a reprezentat doar o parte din punctaj si au existat si alte criterii de eligibilitate. Am decis acest lucru – si nu numai noi – pentru ca romanul este invatat sa vina la licitatie cu preturi foarte mici, se incheie contractul, si apoi vine si cere suplimentarea sumei. La contractele cu fonduri europene nu merg astfel de intelegeri”, a explicat Monica Tarcea.

Reprezentantii TIM SA nu au fost de acord cu criteriile de selectie stabilite si au contestat licitatia la CNSC, iar dupa solutionare SC ApaServ  Valea Jiului SA a trebuit sa refaca comunicarile. Practic, aceasta a fost soingura deficienta stabilita de CNSC, care nu a vazut

niciun motiv sa decida reluarea licitatiei. Cei de la TIM nu s-au dat batuti si au contestat, insa, din nou, asa ca si acum contractul este blocat.

„In prezent, contestatia este in curs de solutionare. Daca  raspunsul va fi pozitiv pentru noi, in termen de 10 zile vom putea semna contractul. Speram sa primim raspunsul pana vineri”, a mai spus Monica Tarcea.

De precizat ca SC TIM SA nu merge singur la contestatii, ci este reprezentat de o puternica firma de avocatura din Bucuresti. In plus, surse bine informate spun ca societatea ar fi controlata de Ioan Rus,  proaspat propis de USL drept ministru de Interne.

Carmen Cosman