Statiunile montane Straja si Parang din Valea Jiului au fost pline de turisti in week-end, cateva mii de turisti au urcat la munte sa se distreze si sa profite de ultimele zile de vacanta

Multi dintre cabanieri s-au pregatit cu fel de fel de surprize pentru ca distractia sa fie maxima, dar vremea capricioasa le-a stricat un pic planurile. „Noi suntem de cateva zile si a fost super pana acum. Vineri a fost cam rece, dar in rest ne-am distrat. Instalatiile de transport au mers pe toate partiile si a fost chiar bine, ne-am simtit minunat in aceasta vacanta. Va recomand Straja”, spune Filip. „Am fost sambata la Straja si este putina zapada pe partii. Noroc cu tunurile de zapada”, spune Dani.

Cei 18 salvamontisti care intervin in Straja au fost permanent in alerta maxima, datorita numarului mare de turisti si a vremii schimbatoare. Salvamontistii le recomanda celor care practica sporturile de iarna sa fie atenti si sa nu se aventureze pe partiile mai dificile daca nu se descurca.

In tabara  la munte

Sute de copii si-au petrecut vacanta in tabara la Straja si au invatat sa schieze. „Am venit din Arad in tabara si ne-am simtit foarte bine, iar dupa o saptamana toti copiii au invatat sa schieze”, spune coordonatorul grupului. Toate cele sapte partii de schi din Straja au fost in

perfecta stare, iar multi dintre turistii care si-au petrecut vacanta la munte au schiat si in nocturna si cu greu au plecat de pe partie. Pe langa schi acestia au putut face drumetii la schitul din inima muntelui, la Crucea din varful Straja si au inlocuit schiurile cu sezlongurile „Partiile sunt relativ bune, instalatiile functioneaza, si vremea a fost destul de buna si chiar am stat pe terasa la plaja”, spune Mihaela din Petrosani.

Si celelalte zone de agrement din Valea Jiului au fost pline de turisti in vacanta elevilor. Atat in Pasul Valcan, cat si in Parang tinerii au cautat sa se distreze in timp ce cabana Mija a ramas una dintre destinatiile pe care mai ales localnicii o aleg pentru sfarsitul de saptamana. Aici este amenajat un loc de dat cu sania, este multa liniste, iar peisajul de iarna unic.

Parangul relansat

Statiunea Parang a inceput sa devina din nou atractiva pentru iubitorii schiului, dupa ce aici s-a modernizat partia B. Aceasta partie face parte din amplul proiect de dezvoltare a domeniului schiabil, investitie sustinuta de MRDT, iar cei care au testat-o spun ca s-au simtit ca excelent. ” Are peste 3 kilometri, zapada este foarte buna, cred ca in momentul de fata este cea mai buna partie de schi din tara. Am fost si in alte zone din tara pentru ca imi place sa schiez, am fost si in Austria si pot sa spun ca partie amenajata ca aici am mai intalnit doar in Austria”, spune Adrian.

Marius Mitrache