Daca in epoca ceausista de 1 Mai erau organizate tot felul de manifestatii menite sa laude munca si reconstructia din temelii a tarii, in prezent este sarbatorita la iarba verde, cu mici si bere. Marea parte a Vaii Jiului insa va munci de 1 Mai, nu neaparat la locul de munca, ci se va ocupa de treburile nefinalizate prin casa.

Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan: ”De 1 Mai voi sta acasa, cu familia. Sunt invitat la Pestera Bolii, ca acolo e prima sarbatoare de primavara, dar in rest de 1 Mai voi petrece acasa”.

Gabriel Lungu, city-manager Lupeni: ”Eu nu mi-am facut un program care sa mearga atat de departe. Probabil voi fi acasa, cu familia”.

Alina Cirstoiu, candidat PNL la Primaria municipiului Vulcan: ”Voi fi in localitate, dar nu m-am gandit ce voi face. Deocamdata grija mea este sa-mi depun listele cu, candidaturile”.

Mariana Mateescu, managerul Spitalului Municipal Vulcan: ”De 1 Mai voi fi de garda. Cand eram copii ne scoteau la defilari, si ca pioneri si ca utc-isti, se faceau spectacole, era frumos. Acum fiecare se distreaza cum si pe unde poate. Eu, de exemplu, ma voi distra inainte si dupa 1 Mai, ca de 1 Mai sunt de garda si voi defila prin sectie”.

Cristian Resmerita, deputat PSD: ”Voi fi acasa, nu voi face nimic deosebit, eu acum sunt la motiunea de cenzura, astept sa votam si dupa aceea abia astept sa ajung acasa. Pe vremea lui Ceausescu eu am prins o perioada scurta si am participat destul de putin la manifestarile de 1 Mai”.

Bogdan Timpau, deputat PNL: ”De 1 Mai eu voi lucra, ca am predarea la lucrarea de cercetare la doctorat. Cand am fost mic, am fost si la defilarile de 23 August si la manifestarile de 1Mai, pe stadioane. Dar nu mai stiu exact ce faceam, cred ca ieseam cu familia la Bejani”.

Cosmin Nicula, senator PSD: ”Nu stiu ce voi face de 1 Mai. Stiu doar ca astazi (ieri – n.r.) voi vota motiunea de cenzura”.

Dorin Curtean, candidat PC la Primaria Petrila: ”Imi petrec timpul in familie de 1 Mai. Cand eram mai tanar am prins defilari, dar nu m-am dus niciodata, ca nu ma regaseam intre defilanti. Ca am avut cravata soimilor patriei este altceva, dar nu participam la asa ceva”.

Valter Cojman, presedintele executiv al Federatiei Nationale a Muncii: ”Probabil voi face o iesire cu fiica mea si cu sotia la iarba verde. Pe vremuri se iesea in zavoi la iarba verde. La defilari nu am participat, ca nu eram atat de implicat in lucrurile astea. Eu stiu ca pe vremea lui Ceausescu, toata lumea muncea si avea bani. Astazi nu au ce pune pe masa, ce 1 Mai sa faca? Sunt putine optiuni astazi fata de ceea ce era inainte”.

Haralambie Vochitoiu, presedinte PPDD: ”In epoca ceausista eram licean si era mai frumos de 1 Mai. Mergeam cu cortul, ma indragosteam in fiecare an, era frumos. De 1 Mai anul acesta lucrez pentru depunerea candidaturilor”.

Angela Stoica, viceprimarul municipiului Vulcan: ”Nu mai stiu ce faceam in epoca ceausista, eram destul de mica si nu ma ducea nimeni la chef. Stiu ca era o emisiune de incurajare a celor care pun umarul la reconstructia tarii. Eu, de 1 Mai, voi munci, nu sarbatoresc, am niste flori si trebuie sa le plantez in gradina, ca am uitat de toate cu politica asta. Dar le doresc tuturor sa se distreze bine”.

Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului Petrosani: ”Eu nu mai stiu ce era pe vremea lui Ceausescu de 1 Mai. Anul acesta nu fac nimic, stau acasa si ma odihnesc, pur si simplu. Nu fac chef, nu fac gratare, nu fac nimic”.

Toma Coconea, parapantist: ”Imi voi petrece 1 Mai zburand. In copilarie nu eram la defilari, fugeam la munte, la un cerc de orientare turistica. Am fugit intotdeauna de betoane”.

Petre Nica, liderul Sindicatului Muntele: ”In epoca ceausista, de 1 Mai faceam tot felul de lucruri. Dar acum voi merge la munte, cu familia”.

Sorin Sanda, presedintele PP (Legea Cojocaru) Uricani: ”De 1 Mai voi face un rafting pe Jiu, de placere, cu prietenii si familia, dar ma ocup si de ultimele pregatiri pentru campania electorala. Pe vremea lui Ceausescu, de 1 Mai tineam competitii de escalada pe blocul turn din Uricani, la care participau copii si tineri din toata Valea Jiului. 11 ani la rand am tinut concursul de escalada pe blocul turn din Uricani”.

Daniel Moraru, candidat PRM la Primaria Uricani: ”Voi sarbatori 1 Mai prin munca, am foarte multe de facut prin curte, e o zi in care putem munci daca e soare. Inainte de 1989 mergeam la agrement cu parintii si in ziua aceea se vindeau mici si bere. Nu e o zi pe care o poti puncta foarte bine, fiindca nu este legata de niciun sfant”.

Ilie Parvan, candidat USP la Primaria Uricani: ”De 1 Mai sunt la niste cursuri de perfectionare si, pe langa asta, imi voi depune candidatura la Primaria Uricani. In alte vremuri defilam cu pancarte, dar a trecut acea perioada”.

Anamaria NEDELCOFF