Peste 300 de gospodarii din satele Ponor si Galati, ce apartin comunei Pui, vor beneficia de apa potabila in case si canalizare, dupa ce administratia locala a reusit sa castige doua proiecte menite sa imbunatateasca calitatea vietii locuitorilor.

Este vorba despre un proiect de 4,7 milioane de lei  pentru alimentarea cu apa a satului Ponor si extinderea canalizarii si a retelei de apa a satului Galati.  Primarul comunei Pui, Victor Tiberiu Stoica spune ca a semnat contractul de finantare pentru acest amplu proiect, iar in perioada imediat urmatoare urmeaza ca lucrarile sa fie scoase la licitatie. “ Este vorba despre un proiect care, odata implementat, va duce la cresterea nivelului de trai a locuitorilor din satele Ponor si Galati. Este vorba despre peste 300 de gospodarii care vor vi racordate la sistemul de alimentare cu apa si la canalizare. Investitia se ridica la 47 de miliarde de lei vechi si cu siguranta oamenii vor fi extrem de multumiti si vor aprecia efortul pe care l-am facut pentru ei”, declara primarul Victor Tiberiu Stoica.

Acces mai usor inspre sate

O alta investitie extrem de importanta este si modernizarea si reabilitarea drumului de exploatare, o cale de acces care va face legatura dintre comuna Pui cu satele Galati si Rusior. Lucrarile, care se ridica la 1 milion de euro trebuie sa inceapa trebuie sa inceapa, iar cand vor fi finalizate vor reprezenta, dupa cum sustine primarul Victor Tiberiu Stoica, o varianta la DN 66. “ Acest drum de exploatare va insemna pentru satenii din Galati si Rusior un acces mult mai usor si sigur inspre comuna Pui. Va dati seama ca in zilele in care in comuna Pui au loc targurile, inclusiv cele traditionale, toti satenii vin aici, cu carutele pe Drumul National. Cand vom finaliza lucrarile la drumul de exploatare, acesta va reprezenta o varianta la DN 66 mai eficienta, mai sigura si mai scurta”, spune edilul comunei Pui, Victor Tiberiu Stoica.

Practic, aceste lucrari de modernizare si reabilitare a drumurilor rutiere sau a retelelor de canalizare vin sa intregeasca planul de dezvoltare al comunei.

T urismul si agremenetul, tendinte de dezvoltare

Datorita pozitionarii din punct de vedere geografic, comuna Pui ar putea oferi conditiile dezvoltarii unei zone de agrement (strand amenajat, terenuri de sport, pescuit sportiv si sporturi nautice) activitati care existau, dar s-au pierdut din cauza statiilor de balastiere, care prin exploatarea irationala uneori, au modificat in timp conformarea cursului si malurilor raului.

Primarul comunei, Victor Tiberiu Stoica doreste sa repuna in valoare acest potential turistic, dar si monumentele ori siturile arheologice. Putini sunt cei care stiu ca pe raza comunei Pui exista nu mai putin de 7 monumente si situri arheologice,  conform Listei Monumentelor Istorice  intocmita de Ministerul Culturii si Cultelor. Turistii pot vizita aici situl arheologic de la Ohaba Ponor- punct „Pestera Bordu Mare”, Biserica „Pogorarea Sf. Duh”, ce dateaza din secolul al  XVIII, o asezare sat din neolitic, ori un ansamblu rural de la sf. sec. XIX – inc. sec. XX.

Ca si zone de agrement, primarul comunei Pui, Victor Tiberiu Stoica, spune ca in prezent sunt trei, una in amonte de satul Uric, cea de-a doua in jurul localitatii Ohaba Ponor, iar cea de-a treia in amonte de localitatea Hobita.

“Exista o zona montana de agrement in masivul Retezat, la cabana Baleia, insa calea de acces este greu accesibila”, precizeaza Victor Tiberiu Stoica.

Dar poate cele mai importante obiective turistice sunt zonele de protectie a patrimoniului

natural parcuri cum ar fi  Rezervatia naturala Pestera Sura Mare, rezervatie speologica de grad IV, cunoscuta si sub numele de Ohaba-Ponor, Punctul fosilifer Ohaba Ponor, rezervatie paleontologica de grad IV, Parcul National Gradistea Muncelului – Cioclovina, ori Zona tampon a Parcului National Retezat.

Marius MITRACHE