Proprietarul unui bloc din Teliucu Inferior este decis sa renunte la imobil pentru o turma de capre. ªi nu este singurul imobil care isi cauta proprietar in spatiul virtual. „Vand bloc la pret avantajos”. Asa suna anunturile de pe piata imobiliara hunedoreana, unde blocuri intregi isi cauta stapan. Nu vorbim despre dezvoltatorii imobiliari, care vand apartamente in blocuri nou-noute, ci despre blocuri abandonate, cumparate in perioada in care criza inca nu ne dadea tarcoale, pentru renovarea carora nu s-au mai gasit fonduri dupa ce recesiunea financiara si-a aratat coltii. De regula, imobilele sunt situate in zone putin atractive pentru investitori, chiar daca teoretic ar putea exista ceva potential turistic. De exemplu, in Teliucu Inferior se cauta proprietar pentru un bloc folosit pana anul 2000. Cu 4 etaje si 100 de camere, proprietarul acestuia il descrie ca fiind foarte aproape de zona de agrement Cincis si ca fiind „pretabil pentru hotel, dezvoltatori imobiliari, orfelinat, posibilitati accesare fonduri europene, posibilitate mansardare”. Intregul imobil este ofertat la 120.000 de euro, dar interesant este ca, in urma cu doar cateva luni acelasi bloc era scos la vanzare nu neaparat pentru o suma fixa, ci si „contra (multe) capre”, dupa cum se exprima autorul ofertei postate pe un site de profil de pe Internet. „nu este vorba de o turma, ci de vreo 2.000 de capre. De cand am dat anuntul,

m-au mai sunat, dar nu la schimb. Spuneau ca au de vanzare capre. Cineva a vrut sa cumpere blocul, dar nu s-a mai intamplat nimic”, a spus proprietarul imobilului, care este chiar din Teliuc.

Blocul turn din Uricani vrea un proprietar

O situatie similara se regaseste in orasul uricani, unde in urma cu cativa ani, unii investitorii credeau ca au dat lovitura pe piata imobiliara cand au cumparat, la preturi mai mult decat avantajoae, blocuri intregi. Cumparatorii promiteau reabilitarea lor din temelii, iar unul dintre acestea – un bloc turn din centrul localitatii – ar fi urmat sa se transforme in hotel. Astfel, in anul 2007, reprezentantii Primariei Uricani din judetul Hunedoara au vandut trei blocuri de locuinte la pretul unui apartament de 4 camere, situat intr-un oras mai rasarit. Administratia locala considera, insa, afacerea deosebit de profitabila, in conditiile in care era dispusa sa vanda pe un euro cladirile, doar sa le repare cineva.

Pentru suma de 67.000 de lei, Primaria Uricani a vandut catre o societate din Cluj Napoca un bloc turn, celebru in zona in conditiile in care nu mai este locuit de ani de zile, din cauza gradului avansat de degradare. De asemenea, Blocul E5, distrus in timp, a fost instrainat pentru suma de 47.000 de lei, iar un alt imobil situat in apropierea localitatii Campu lui Neag a fost vandut pentru 35.000 de lei. In total, dupa vanzarea a trei imobile de locuinte, Primaria Uricani s-a ales cu aproape 150.000 de lei. Dar, peste proiecte s-a asternut uitarea, iar ultima data reprezentantii firmei au fost vazuti prin zona anul trecut, cand au fost somati sa curete imobilul transformat in groapa de gunoi. Blocul turn nu este singurul care isi cauta cumparator pe o piata imobiliara aproape inghetata de luni bune. Cel putin alte doua imobile sunt scoase la vanzare la preturi modice, iar anunturile sunt postate pe mai toate site-urile de profil. De exemplu, un bloc de 4 etaje din orasul Uricani se vinde pentru suma de 95.000 de euro. Tot pentru 95.000 de euro se mai vinde un imobil cu 3 etaje, de asemenea din Uricani. Ambele detin conducta de apa, energie electrica, canalizare si acces la drumul principal. Pana acum, insa, nimeni nu s-a inghesuit sa cumpere blocurile scoase la vanzare.

Carmen Cosman