Saraca,  Casa (de Sanatate) bogata / 500 milioane de euro incasate ilegal din saracirea pensionarilor

”De la inceput legea prevedea ca se calculeaza 5,5% la sume de peste 740 lei, dar suma respectiva sa nu afecteze minimul de 740 lei” – Ionel Ciobanu, director Casa de Pensii Hunedoara.

Pentru ca sume imense au intrat in conturile Casei Nationale de Sanatate, Guvernul analizeaza cum poate respecta  decizia Curtii Constitutionale privind plata CASS – contributia de asigurari de sanatate – care a decretat ca nelegala dar retinuta tuturor pensionarilor, inclusiv celor cu venituri mici, sub 740 lei pensie.

Guvernului i- ar trebui 650 de milioane de lei pentru returnarea doar a contributiilor achitate in acest an.

Pana la 1 ianuarie 2011, doar pensionarii care castigau mai mult de 1.000 de lei plateau CASS, si anume 5,5% din diferenta rezultata intre pensie si 1.000 de lei.

Dupa 1 ianuarie 2011, pragul a coborat la 740 de lei, dar contributia de 5,5% s-a extins asupra intregii pensii. Pensiile mai mici de 740 de lei sunt scutite. Conform deciziei Curtii Constitutionale, contributia de 5,5% trebuia aplicata pe diferenta intre pensie si

limita de 740 de lei.

In 2010 au mers la Casa de Asigurari de Sanatate 282 milioane de lei de la pensionari, iar in urma modificarilor din 2011 in acel an au mers 1,69 mld. lei. Pentru 2012 Casa se astepta sa stranga 1,4 mld. lei.

Daca guvernul va fi nevoit sa plateasca si sumele stranse anterior in mod neconstitutional, va trebui sa returneze cel putin un miliard de lei pentru 2011, respective 240 milioane de euro, precizeaza specialistii de la Ziarul Financiar.

”Cota de 5,5% se va calcula pentru suma ce depaseste 740 lei si va intra in vigoare dupa data publicarii. De la inceput legea prevedea ca se calculeaza 5,5% la sume de peste 740 lei, dar suma respectiva sa nu afecteze minimul de 740 lei” – declara Ionel Ciobanu, director Casa de Pensii Hunedoara.

Deci s-a impozitat in plus, incalcandu-se astfel legea, drept pentru care Curtea Constitutionala a decretat ca neconstitutionale retinerile de la pensionarii cu pensii mici.

Din luna mai, se va intra in acord cu legea, dar raul s-a produs. Sume imense au intrat in buzunarele Casei Nationale de Pensii prin incalcarea legii fundamentale.

Ileana Firtulescu