Tribunalul Hunedoara este asaltat de actiunile in instanta ale pensionarilor, care isi cer inapoi banii retinuti in mod nelegal drept contributie la Asigurarile Sociale si de Sanatate. Cel putin 15 pensionari hunedoreni au depus numai in ultimele zile actiuni in instanta prin care cer returnarea banilor retinuti cu titlul de CASS si cheama in judecata Casa Judeteana de Pensii.

Cererile lor vin in urma publicarii in Monitorul Oficial a Deciziilor cu nr. 223 si 224 din data de 13.03.2012 ale Curtii Constitutionale, iar judecatorii nu mai fac fata volumului extrem de mare de dosare. Practic, solicitarile pensionarilor vin pe fondul unei instante oricum extrem de aglomerate, cu multe dosare care revin unui singur magistrat. Conform datelor oficiale, anul trecut, de exemplu, la Tribunalul Hunedoara s-a inregistrat o incarcatura medie de 955 cauze/judecator. Dintre cele 4 sectii ale Tribunalului Hunedoara cele mai multe dosare de solutionat au fost pe rolul Sectiei a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, incarcatura medie fiind de 1195 cauze/judecator. Iar noile cauze sunt inregistrate tot pe Sectia Civila.

Blocaj in instanta

La nivel national, sunt sute sau chiar mii de pensionari care au luat cu asalt instantele de judecata, ceea ce a starnit ingrijorarea magistratilor. „In conditiile in care la acest moment instantele de judecata au de solutionat un numar foarte mare de dosare, ceea ce afecteaza celeritatea desfasurarii proceselor, un nou val de litigii ar duce la blocarea activitatii la nivelul sectiilor specializate in solutionarea litigiilor de munca”, a declarat judecator Natalia Roman, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania. UNJR a cerut Guvernului sa intervina de urgenta prin adoptarea de masuri de ordin legislativ si administrativ prin care sa solutioneze situatia pensionarilor afectati de masura declarata neconstitutionala, evitand astfel cheltuielile imense care vor fi generate de aceste litigii precum si blocarea activitatii instantelor de judecata. UNJR a mai solicitat, de asemenea, de asemenea, Consiliului Superior al Magistraturii sa isi indeplineasca rolul de garant al independentei justitiei si sa actioneze ferm in vederea evitarii supraincarcarii pana la blocaj a instantelor de judecata.

Carmen Cosman