In Valea Jiului, de o buna perioada de timp a devenit o practica pentru un grup de persoane sa apeleze la bugetul primariilor pentru, chipurile, sa isi scoata pe piata diferite creatii literare. Asa a aparut o noua clasa sociala – scriitori pe bani de la bugetul local.
Aceste persoane, in marea lor majoritate “scriitori” la ziare, la anumite intervale de timp, solicita sume deloc de neglijat Consiliilor Locale, iar, in functie de influenta publicatiilor unde presteaza, ori a relatiilor cu membrii Consiliilor Locale obtin bani publici. Daca ilegal sa spunem nu este, imoral ar fi si faptul ca pentru o creatie literara majoritatea autorilor apeleaza cam pe la toate Consiliile Locale.
Dupa cum am mai afirmat si cu alte ocazii sustin sprijinirea valorilor din toate domeniile, inclusiv cele din cultura, dar nu si risipirea banilor publici pe tot felul de pliante, brosuri, volume sau cum s-or mai denumi ele, doar de dragul de a “sprijini cultura si pe scriitorii locali”.
De valoare nu vorbeste nimeni pentru ca o creatie valoroasa, nu-i asa, nu are nevoie de ajutor de la bugetul local sa apara pe piata! Mi se pare de bun simt ca atunci cand te adresezi Consiliului Local sa soliciti niste bani publici sa aduci si argumente solide pentru ce iti trebuiesc acesti bani, iar in cazul scriitorilor sa
prezinti lucrarea pentru care ceri bani “casei de editura – Consiliul Local” ca sa apara pe piata. Pentru ca, banii nu sunt nici ai primarilor, oricum s-ar fi numit ei si nici ai consilierilor locali, ci sunt banii contribuabililor, iar in multe cazuri ”creatiile”, pentru care s-au cheltuit sume importante de bani, au fost cunoscute cel mult de autorul lor (in cazul in care nu au fost plagiat).
Acest mic amanunt il scapa, insa, de cele mai multe ori din vedere, alesii locali care pentru a nu-i supara pe autori, mai ales cand acestia sunt ziaristi, prefera sa taca din gura si sa ridice mana…
Chiar si presedintele USR Nicolae Manolescu, prezent in Valea Jiului, la Petrila a critical o astfel de practica de sprijinire a culturii si a cerut autoritatilor ca, daca intr-adevar vor sa sprijine cultura, sa inceteze sa mai “case de editura”.
Marius MITRACHE