Nu au invatat nimic din incendiile care au mistuit cabane intregi si continua sa functioneze fara nicio norma de securitate. O buna parte a cabanierilor din Straja isi risca, zi de zi, viata lor si a turistilor in activitati ilegale. Situatie alarmanta in Straja, unde exista circa 250 case de vacanta transformate ulterior in pensiuni turistice in care se desfasoara activitati de turism nedeclarate, fara solicitarea autorizatiei de securitate la incendiu.
Asta desi au fost mai multe incendii cu consecinte grave, in care au fost mistuite mai multe cabane. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara atrag atentia ca, in Straja, nici acum nu este rezolvata problema alimentarii cu apa pentru stingerea incendiilor.
Mai mult, spune reprezentantii ISU desi aici se implementeaza un amplu program de dezvoltare a turismului, se constata „incalcarea prevederii art.24 si 25 din Regulamentul General de Urbanism, privind amplasarea in interiorul parcelei si asigurarea accesului carosabil precum si a prevederilor din Normativul P118/1999 privind distantele de siguranta intre constructii”. La finele lunii februarie, Inspectia de Prevenire din cadrul ISU Hunedoara a executat in statiunea hunedoreana 18 controale tehnice specifice la cabane, pensiuni si vile, iar deficientele constatate sunt multiple.
„Pe timpul controalelor au fost constatate 94 deficiente, cu privire la apararea impotriva incendiilor, dintre care 41 au fost solutionate. De asemenea s-au aplicat 35 sanctiuni contraventionale in cuantum de 4.000 lei. Dintre principalele nereguli cu privire la apararea impotriva incendiilor constatate mentionam lipsa autorizatiei de securitate la incendiu la punerea in functiune a unitatilor de turism, centrale termice utilizate la sistemul de incalzire centrala nu erau omologate si verificate, cosurile de evacuare a focului nu sunt verificate periodic de personal atestat, nu sunt afisate planurile de evacuare in caz de incendiu in fiecare camera destinata cazarii si nici nu au fost puse la dispozitia utilizatorilor, regulile minime de aparare impotriva incendiilor”, a precizat Anemona Doda, purtator de cuvânt al ISU Hunedoara.
De asemenea, cabanierii nu au inteles ca dotarea cu stingatoare de incendii este obligatorie, si nu facultativa si, in plus, o parte a stingatoarelor existente nu sunt verificate de persoane fizice sau juridice atestate. Nici instalatiile electrice nu sunt conforme si nici nu se efectueaza verificare periodica a instalatiilor de protectie impotriva descarcarilor electrice.
„In vederea gestionarii unei posibile interventii au fost efectuate instruiri cu factorii de conducere din administratia locala, administratori ai obiectivelor turistice cât si salvamontisti, privind asigurarea mijloacelor de interventie si a modului de actiune in cazul producerii unor situatii de urgenta”, a mai spus Anemona Doda.
Carmen Cosman