Avem arii protejate din plin, dar cele mai multe nu au nici macar un custode care sa vegheze la respectarea normelor impuse de legislatia in vigoare pentru aceste zone. Peste 50% din suprafata judetului Hunedoara este declarata arie protejata, adica peste 3.500 de km patrati daca vorbim despre cifre. Hectare intregi de paduri, goluri alpine, pasuni alpine sunt cuprinse fie in parcurile nationale, fie in situl Natura 2000, SCI (Sit de Importanta Comunitara) ori SPA (Sit de Protectie Avifaunistica) iar asta se intampla in toate zonele judetului.

Descurajant este faptul ca guvernantii s-au ocupat de declararea ariilor protejate, dar mai le-au lasat in voia sortii. „Peste 50% din suprafata judetului este arie protejata, dar peste 75% din cele 50 la suta nu are custode. Sunt anumite arii protejate care au administrator, respectiv Parcul National Retezat, P.N. Gradistea Muncelului – Cioclovina, P.N. Defileul Jiului si P.N. Defileul Muresului. Mai sunt cateva care au custode, dar 75% nu are nimic”, a declarat Georgeta Barabas, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Hunedoara.

Altfel spus, acestea sunt ale nimanui, desi exista reglementari clare in ceea ce priveste ariile protejate si pot fi desfasurate activitati. Cat se respecta aceste reglementari este relativ, tinand cont ca la noi se taie arbori chiar si din zonele de protectie totala, unde orice interventie este interzisa. In schimb, cei care detin terenuri in ariile protejate, trebuie sa se multumeasca, ciclic, cu promisiunea unor compensatii financiare

Chemati sa depuna cereri

In acest sens nu exista inca o hotarare de Guvern ori vreo reglementare legala, dar proprietarii terenurilor sunt, din nou, chemati sa-si depuna cererile. De exemplu, Administratia Sitului Parang aduce la cunostinta proprietarilor de terenuri aflate pe suprafata ariei protejate ca vor avea acces la compensatii. Cand se va intampla acest lucru? Probabil intr-un viitor apropiat, pentru ca oficialii mentionati spun ca „modalitatea de  solicitare, de calcul si de acordare a compensatiilor se stabileste prin Hotarare de Guven”.

Carmen Cosman