Alungat de tara sa, ofertat de GLS Medicorp USA, Embassy in Bagdhad

Doctorul Cristian Remus Harsan, din Vulcan, caruia statul roman ii refuza practica desi este recunoscut in intreaga lume, i s-a facut o oferta onoranta din partea GLS MEDICORP USA, EMBASSY in Bagdhad. Va parasi Romania intr-o saptamana si este posibil sa nu se mai intoarca.

Cazul descoperit de Cronica VJ, al doctorului din Vulcan recunoscut cu drept deplin de libera practica in Europa si USA, dar nerecunoscut in Romania, a facut inconjurul tarii. A ajuns la Ministerul Sanatatii cu scopul de a schimba un articol de lege care sa permita tinerilor doctori romani, cu experienta remarcabila, primiti si apreciati in Colegii ale Medicilor din tari civilizate sa poata practica in propria tara.

Timp de 4-5 luni, nimic nu s-a miscat, nici macar o propunere in acest sens, lucru care in alte state s-ar fi pus in miscare un intreg aparat si ar fi indreptat eroarea in cateva zile.

Este vorba de Cristian Remus Harsan, din Vulcan, cel care a practicat medicina in Anglia, fiind recunoscut de Colegiul Medicicilor din UK, a lucrat pentru fortele militare americane si britanice in Irak si Afganistan, unde era singurul doctor la peste 2000 de oameni, iar cazurile erau complexe.

A venit acasa, cu gand de a se pune in slujba romanilor, dar nu poate. Spitalul din Vulcan l-a primit cu bratele deschise, dar legile nu-i permit sa salveze vieti limitandu-i competentele, cu un salariu de 8 milioane lei vechi pe luna.

Raspunsul dat de Minister, Spitalului din Vulcan, este sec fiind indicate doua articole de lege, lege ce ingradeste practica medicala, si atat. Paradoxul acestei legi este ca medicii de dinainte de adoptarea ei, 2005, au drept de libera practica, iar cei de au

terminat facultatile dupa aceasta data sunt restrictionati, sub motiv ca legea nu poate fi aplicata retroactiv. ”Aceasta lege ma obliga sa ma specializez pe o latura a medicinei. Dar nu vreau deocamdata. Eu vreau sa lucrez la Urgenta, ori pentru asta nu exista specializare cu reguli clare” – precizeaza doctorul.

Chiar cu doua zile inainte de Paste, GLS MEDICORP USA, EMBASSY in Bagdhad, i-a facut o oferta care arata inalta apreciere… ”Este vorba de un nou contract, onorant pentru mine. Voi lucra la etajul sase al Ambasadei Americii in Bagdad. Voi pleca la Amman, Bagdhad, de unde voi primi viza pentru Green Zone. Voi lucra efectiv in sediul Ambasadei USA, alaturi de cei din GLS, cei din armata americana si alte companii americane, timp de 6 luni. Dupa incheierea contractului ma voi gandi daca ma intorc in tara sau daca ma duc in Australia.

Regret ca nu am putut sa schimb nimic aici, acasa, nici macar acel articol de lege, in patru luni, care sa permita doctorilor care practica in tarile europene sa munceasca in Romania. In orice tara a Uniunii Europene asa ceva se rezolva in zile, dar la noi este imposibil. Nu intereseaza pe nimeni, in afara de dr. Raed Arafat. Din afara nu am cum actiona pentru aceste schimbari, dar voi tine legatura cu colegii, prietenii, cu Spitalul din Vulcan, cu SARS, toti oameni extraordinari. Voi pleca intr-o saptamana” – a declarat dr. Cristian Remus Harsan.

L-am pierdut pe doctor, cum Romania va pierde, intentionat, alti si alti specialisti. Tinerii romani au devenit calatori precum baladele prin lume, pentru ca presedintele lor ales i-a alungat, iar spusele sale s-au tranformat in legi de interdictie.

Ileana Firtulescu

Advertisements

8 comentarii la „Alungat de tara sa, ofertat de GLS Medicorp USA, Embassy in Bagdhad

 • 18 aprilie 2012 la 12:11
  Permalink

  Multe mai sunt gaurile din legile noastre si nu intereseaza pe nimeni. Du-te Remus, cat vezi cu ochii ca Romania e vraiste. Bafta sa ai! Probleme de acest gen exista, realmente, doar ca nimeni nu se sesizeaza. No comment.

 • 18 aprilie 2012 la 19:31
  Permalink

  cred ca asta e crucea pe care trebuie sa o poarte romanii….sa pierdem totul;oamenii valorosi,bogatiile pamantului,industria…de ce oare?

 • 18 aprilie 2012 la 21:32
  Permalink

  Eu inteleg ca acest doctor ar dorii sa lucre in tara in care s-a nascut. E greu sa traiesti, sa lucrezi, si sa iesi la pensie din alta tara. Totusi avand in vedere incapacitatea guvernului, esti nevoit sa faci si ce nu-ti place, adica sa castigi o paine in alta tara. Draga doctore, dute cat vezi cu ochi, caci locul celor pregatiti nu este in Romania. Datorita situatiei precare din tara,au plecat si muncitorii simplii, si cei care au o pregatire. Ce ? astepti mila dela un pirat ? Dela un guvern incapabil ?

 • 19 aprilie 2012 la 05:47
  Permalink

  Nu mai e mult si gunoaiele care ” ne conduc „, vor ramane singure. Toti cei care pot lucra, toti cei care aduc un venit acestei tari, cei care produc ceva efectiv, vor fugi mancand pamantul din aceasta tara. Sa nu uitam ca actual, se colecteaza taxe doar de la fraierii mici intreprinzatori, care n-au curajul sa nu le plateasca. Practic asta e venitul tarii. Atata timp cat marilor datornici ( vezi si actualul CFR ) li se sterg datoriile nu facem decat sa-i incurajam sa nu-si plateasca taxele. Astia mici, azi maine o sa inchida pravalia, ca nu mai pot de biruri. Si atunci sa vedem gunoaiele din Bucuresti, din ce mama naibii or sa supravietuiasca. Stiu, e simplu, ei au acumulat averi uriase si principiul dupa care se conduc este ‘ DUPA EI POTOPUL „. Asa ca fratilor, votatii cu incredere in continuare ca oricum nu mai avem sanse sa ne revenim. Daca tara asta va disparea intr-un an, doi sau peste 10 ani, deja ne e totuna. Oricum de ani buni ne luptam cu morile de vant, totul se intampla contra populatiei tarii.

 • 23 aprilie 2012 la 12:58
  Permalink

  Acum dupa ce am citit statistica milionarilor din Romania (doar cei cu peste 15 milioane,) am inteles dece e atata saracie in tara. Au facut acesti oameni milioanele muncind ??? Atunci dece altii nu au ce manca si sunt plini de datorii ? Ca sa fii milionar, trebue sa dispui de talentul necesar cu care sa te fi nascut. Smecher, bun la inselat, si mai ales excroc.

 • 23 aprilie 2012 la 12:59
  Permalink

  Am uitat sa specific ce fel de milioane au milionarii. EURO

 • 16 iunie 2012 la 14:09
  Permalink

  Merci mult Petrica. Ai grija si tu acolo si sa ne revedem cu bine! Toate cele bune!

 • 16 iunie 2012 la 14:14
  Permalink

  Va multumesc mult pentru comentariu. Foarte pertinent! Apreciez. Dupa cateva luni de incercari si dupa ce s-a sesizat presa despre cazul meu, am parasit tara iar in momentul acesta sunt departe… Imi pare rau suntem nevoiti sa plecam, dar nu ni se da voie sa contribuim la reconstructia tarii. Pur si simplu esti blocat in tara ta mai rau decat in alte tari!
  Va doresc toate cele bune! Cu stima, Dr. Cristian Remus Harsan

Comentariile sunt închise.