Zilele astea de Paste am primit vizita unei rude stabilita in Franta. Dupa ce a terminat Facultatea de medicina in Romania, a lucrat la Lyon ca asistenta medicala, timp de vreo doi ani. In aceea perioada a sustinut j’ de mii de examene scrise si practice pentru a obtine un post de medic rezident. Sotul ei, bine situat, bancher, cu parinti bancheri, nu se poate spune ca le-ar lipsi ceva. Au si ei, ca tot francezul, o casa – doua, o cabanuta de vacanta si cate-o masinuta, sa se duca la serviciu…

De ce va povestesc astea? Iaca de ce. Dupa prima zi de stat in Petrosani, simteam ca ceva „ii apasa” pe „frantujii” mei. Tupeist cum ma stiti, i-am luat din scurt si i-am intrebat ce Dumnezeu nu le convine. Le-o fi cazut greu la foale ciorba de miel, drobul, oaule, sau celelalte „felurimi” de haleala cu care ne indopam noi de Paste?

Da’, de unde? „Ba, la ce tot va ganditi si tineti in voi?”, i-am intrebat eu in franceza mea de Capreni – Gorj. Mi-au raspuns sincer, franc, cum se mai zice. Nu intelegeam cum, cand toata lumea zice ca Valea Jiului e zona defavorizata, cu oameni saraci, cu disponibilizati, cu lipsa de locuri de munca, au vazut atatea masini de lux, scumpe si greu de intretinut. Adica, cum? Nici la Lyon-ul lor, cat e de Lyon, nu vezi jeep-uri langa jeep-uri si langa jeep-uri alte jeep-uri… Asta era nelamurirea lor, mai ales ca, imi spuneau si ei, cu salariul lor pe doua luni, si-ar putea cumpara un jeep bengos. Dar la ce le-ar folosi? Atunci, cum se face ca, dupa ce le-am spus ca la noi, daca ai un salariu lunar de 500 – 800 de Euro, esti barosan, ei, care castiga amandoi 10000 de Euro (pe pamant, nu pe Luna!) de unde au ei

romanasii nostri atata banet, de n-ai loc de limuzine?

N-am stiut ce sa le raspund, recunosc, ne-au cam facut de rusine. Pe urma, sa nu mor prost, m-am documentat. Fratilor, minunati-va!

In ultimii doi ani, romanii (care, fratele meu, care?) au achizitionat 815 autoturisme de la brandurile de lux. sase bucati Astor Martin, 23 Bentley, 42 Cadillac, 52 Ferrari, 142 Jaguar, 3 Lamborghini, 20 Maserati, 3 Maybach, 518 Porsche si… 6 Rolls Royce. Pretul unui astfel de autoturism variaza intre 150000 si 500000 de Euro. Cu imbunatatiri, sare de milionul de Euro.

Alo, alo, intelegeti ce va spun? Adica, in ultimii doi ani (astia, de cand cu criza) niste unii dintre noi (dar nu si pentru noi!) si-au achizitionat masini de lux, a caror valoare depaseste 150 de milioane de Euro.

Sa fie sanatosi, caci la punga sunt grosi. si, la urma urmei, da-i in ma-sa de cocalari, au luat teapa, fiindca si asa nu avem noi drumuri, sosele si autostrazi pentru asemenea bazaconii de masini!

Lasand la o parte faptul ca la vreo 3 – 4 milioane de romani le ghiortaie matele de foame si n-au bani nici sa treaca strada, in fata rudelor mele, care m-au „cadorisit” cu 300 de Euro, eu m-am declarat fericit. Cu banii astia (cam cat un surub de Rolls Royce!), mai gasesc doi giranti, „scot” un CAR si-mi aranjez dantura, sari-le-ar in geam criblura la… saracii romani bogati! Amin!

Mircea BUJORESCU