Desi nu sunt rasplatiti pe masura, minerii din Valea Jiului raman principalii furnizori de sange, fiind categoria sociala pe care se bazeaza Laboratorul de Transfuzie Sanguina din Petrosani.

Astfel, dintre cei circa 200 de donatori care trec in fiecare luna pragul acestuia, mai bine de jumatate sunt mineri. Aceasta, chiar si in conditiile in care, in urma cu cativa ani de zile, conducerea CNH SA Petrosani a decis sa nu le mai plateasca minerilor -donatori ziua libera acordata pentru gestul lor umanitar. „Candva, aveam aproape 500 de donatori pe luna, mai mult de jumatate dintre acestia fiind mineri. Dupa ce conducerea Companiei a aplicat acea decizie de regulament intern de a nu mai plati ziua libera, numarul minerilor s-a redus drastic dar, totusi, si in continuare, ei sunt singurii pe care ne putem baza. Mai avem insa si tineri sau someri care vin sa doneze sange. Interesant este si faptul ca numarul donatorilor creste inaintea sarbatorilor de Paste sau Craciun”, au precizat reprezentantii Laboratorului de Transfuzie Sanguina Petrosani.

Dintre cei 200 de donatori de sange care s-au prezentat la laborator in luna decembrie, aproximativ 100 sunt, sau au fost, angajati ai unora dintre exploatarile miniere din Valea Jiului. Printre acestia s-a numarat si un proaspat pensionar minier care, de-a lungul anilor, a donat 60 de litri de sange. „In momentul in care conducerea Companiei a luat acea decizie, multi dintre colegii mei au spus ca nu mai are niciun rost sa doneze sange. Eu consider, insa, ca trebuie sa-mi fac o datorie cetateneasca si de aceea am continuat. Cred ca nu era un efort financiar prea mare pentru CNH daca ne platea ziua aia libera dar, asta este, eu sunt un donator benevol. Nu prea sunt multi din astia ca mine. Donez sange din anul 1983 si pana in prezent am calculat ca am donat peste 60 de litri”, a precizat proaspatul pensionar.

In prezent, un miner care doneaza sange in Valea Jiului, este rasplatit cu niste tichete de masa in valoare de 60 de lei si cu o motivare pentru ziua (neplatita) in care s-a prezentat sa-si indeplineasca indatorirea cetateneasca. In plus, in municipiul Petrosani, cei care au la activ 5 donari intr-un singur an sunt scutiti de plata impozitului pe casa.

Mircea Nistor