Sute de credinciosi sunt asteptati astazi, in Vinerea Mare, la “Drumul Crucii”, un pelerinaj ortodox ce are loc intre Lupeni si Schitul Straja. Pe un traseu de 10 kilometri intre Lupeni si schitul din Varful Straja situat la 1.440 metri altitudine, credinciosii insotesc o cruce din lemn masiv, care cantareste peste 100 de kilograme si masoara 4,4 metri lungime si 2,2 metri latime.

Pe cruce sunt sculptate imagini cu cele 14 popasuri care se fac in drumul pana la schit, o bucata din lemnul sfant din Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, adusa de pe muntele Athos, precum si moasele mai multor sfinti. Fiecare dintre opriri are loc in dreptul unei troite de piatra.

Initiatorul pelerinajului, Emil Parau, spune ca prin acest pelerinaj se incearca sa se rememoreze suferinta la care a fost supus Mantuitorul pentru iertarea pacatelor omenirii.

„O singura data in an credinciosii se pot inchina la cele 14 moaste de sfinti care sunt incastrate pe cruce, iar prin acest drum incercam sa rememoram suferinta la care a fost supus Mantuitorul pentru iertarea pacatelor noastre”, declara Emil Parau, initiatorul pelerinajului.

Crucea este pazita de barbati imbracati in straie de romani pentru a fi reprezentat cat mai bine fragmentul rastignirii din Biblie. „Am dorit sa reprezentam scena biblica, iar in special copiii sa inteleaga ce s-a intamplat atunci”, explica Emil Parau, initiatorul pelerinajului.

Crucea va ramane la Schitul Straja pana la Pastele de anul viitor. Atunci, va fi coborata pentru a fi sfintita intr-o biserica din Lupeni, dupa care credinciosii o vor purta din nou pe Drumul Crucii.

C redinta si istorie

„Drumul Crucii” a fost initiat de Emil Parau, un om de afaceri din orasul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat constructia schitului din masivul Straja. „In anul 1996 in Straja la cabana Montana chiar de Sfintii Constantin si Elena au iesit niste semne Dumnezeiesti. Dintr-odata in interiorul unui bec s-a intiparit o cruce. La un interval de doua saptamani in interiorul unui alt bec a aparut inca o cruce.

Un calugar mi-a spus ca in acele locuri sunt oameni care au murit in primul razboi mondial si nu sunt ingropati crestineste” , povesteste Parau. Atunci barbatul s-a gandit sa ridice o cruce chiar in varful Straja si un schit, in memoria eroilor neamului.

In Straja, in primul razboi mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte dintre acestia fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni, chiar in locul de plecare al procesiunii.

Marius MITRACHE