Statul roman a alocat zeci de milioane de lei pentru inchideri de mine, dar in acelasi timp in ultimii ani nu a dat  nici macar un leut pentru deschiderea de noi fronturi de lucru. Ca sa-si dezvolte capacitatile de productie, Compania Nationala a Huilei Petrosani este nevoita sa se descurce cu resursele financiare proprii. Statul Roman nu aloca nici un leu pentru deschiderea de noi fronturi de lucru, desi se „ingrijeste” atent de inchiderea minelor din Valea Jiului. Potrivit datelor oficiale, in anul 2010 s-au realizat 1659 de metri liniari, in suma totala de 14 milioane de lei. In 2011, lucrarile de investitii se intind pe o lungime de 907 metru liniari, iar suma cheltuita in acest sens este de 760.000 de lei, iar in primele doua luni ale acestui an s-au executat 140 de metri, in valoare totala de 750.000 de lei.

Directorul general al CNH Petrosani, Constantin Jujan a precizat ca acest lucrari reprezinta in special galerii si planuri inclinate. De precizat ca, de anul trecut banii s-au investit numai pentru minele viabile si absolut toti banii au venit sin sursele proprii ale Companiei, adica din veniturile realizate prin vanzarea huilei.

De remarcat este faptul ca se deschid doar noi fronturi de lucru si nu vorbim despre exploarari miniere complexe. Pe acestea are grija statul sa le inchida, pe motiv ca sunt nerentabile.

Pana in 2018, alte trei unitati miniere din Valea Jiului – respectiv Petrila, Paroseni si Uricani se vor adauga listei cu unitatile miniere devenite istorie. Pentru inchiderea celor trei unitati miniere se va acorda un ajutor in valoare totala de 1,17 miliarde de lei, din care pentru acest an au fost alocate 213 milioane de lei. Cifrele oficiale arata ca pana acum in Valea Jiului au fost inchise de-a

lungul timpului 20 de unitati miniere, dar asta pe parcursul a 65 de ani. Ultima mina inchisa a fost cea de al Aninoasa, iar in urma cu 6 ani a fost suspendata si activitatea Minei Barbateni din Lupeni. Pentru inchiderea si conservarea acestor perimetre miniere pana acum statul roman a cheltuit peste 70 de milioane de lei.

Carmen Cosman