PDL a initiat un proiect de lege prin care femeile care vor sa faca un avort trebuie sa treaca mai intai pe la psiholog, pentru sedinte de consiliere si pentru o perioada de gandire de cinci zile inainte de procedura de intrerupere a sarcinii.

Proiectul a impartit si de aceasta data Romania in doua, fiind persoane care sustin ca o femeie are nevoie de consiliere inainte de a face o intrerupere de sarcina, in timp ce mai multi reprezentanti ai ONG-urilor, dar si ai altor partide politice, considera ca noua lege ar duce la manipularea femeilor.

Deputatul PDL Monica Iacob-Ridzi spune ca mult controversatul proiect de lege, la care este coinitiator, aliniaza Romania la standardele europene.

”Legislatia altor tari prevede obligativitatea consilierii psihologice in astfel de cazuri. Sunt foarte multe femei tinere care, insarcinate, nu stiu despre riscurile la care se supun atunci cand decid sa avorteze. De fapt, acest proiect de lege reprezinta o aliniere la legislatia europeana. Nimeni nu interzice avortul, ci este vorba doar de consiliere de specialitate”, a declarat Monica Iacob-Ridzi.

De aceeasi parere sunt si medicii, care spun ca o asemenea lege este binevenita.

”O asemenea lege mi se pare corecta si binevenita, pentru ca sunt foarte multe femei care intr-un moment de disperare fac o asemenea greseala si dupa aceea regreta. Dar de obicei femeile ar trebui consiliate inainte de a ramane insarcinate. Femeilor gravide trebuie sa li se spuna ca oricine are dreptul la viata. Aceasta consiliere ar trebui totusi sa se faca pe doua laturi: cea medicala, pentru ca mama sa afle daca exista riscul unei boli

congenitale in primele luni de sarcina si cea prin care sa i se aduca la cunostinta riscurile unui avort si faptul ca oricine are dreptul la viata”, a declarat, pentru Cronica Vaii Jiului, dr. Mariana Mateescu, managerul Spitalului Municipal Vulcan.

Anul trecut, in judetul Hunedoara, aproximativ 800 de femei au decis ca ar fi mai bine sa nu aduca pe lume un copil. ”In mod categoric trebuie consiliere psihologica, pentru ca nu de putine ori se intampla ca femeile sa regrete dupa aceea. Nu este usor sa suporti un avort spontan, care nu depinde de tine, si lasa urme. Nu vreau sa ma gandesc ce urme poate lasa un avort pe care il decizi tu la un moment dat. Aceasta problema este foarte complicata”, a precizat si dr. Dumitra Stefan, director al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara.

Totusi, reprezentantii a 22 de ONG-uri nu sunt de acord cu proiectul de lege al PDL: “Va supunem atentiei faptul ca, aceasta propunere legislativa numeste consiliere (ce poate fi oferita de un medic, de un psiholog sau de un asistent social) printre altele, vizionarea de materiale foto si video si parcurgerea unui set de informatii care arata “ca avortul inseamna incetarea unei vieti, deoarece fatul este o fiinta vie chiar din momentul conceptiei sale.

Organizatiile semnatare considera ca acest tip de consiliere nu face decat sa induca sentimente de vina si sa manipuleze luarea unei decizii. De asemenea, perioada de gandire de 5 zile creeaza intarzieri nejustificate ce cresc riscurile pentru sanatatea pacientei”.

Deputatul PNL Mariana Campean sustine insa ca proiectul mentionat este o aberatie, pentru simplul fapt ca a fost conceput de un… barbat.

”Este un proiect facut de un barbat si asta spune totul. Este total gresit un asemenea proiect. Nu am citit proiectul, dar am auzit destule despre el si, indiferent ce ar contine, este bine sa fie facut de o femeie, ca este foarte usor sa vorbesti in numele altuia, avand si alt sex. Fara o dezbatere publica, acest proiect este de neadmis”, declara deputatul national

liberal.

Anamaria NEDELCOFF