Avocata Paula Iacob a cerut la Petrosani amanarea in prima infatisare in procesul intentat sefilor de la mina Uricani. Aparatoarea a doi dintre inculpati spune ca acestia sunt acuzati pe nedrept si ca adevarul va fi scos la iveala, fara a-i incrimina pe clientii sai.

La primul termen in procesul intentat sefilor de la mina Uricani, avocatii au cerut amanare. Cauza intra pe rol in 29 mai, iar avocata inginerilor Dragos Aurelian Ciuca si Claudiu Lucian Butari sustine ca clientii sai sunt nevinovati si ca se cauta un tap ispasitor pentru un eveniment tragic, ce se petrece frecvent in intreaga lume.

„Avocatii vor avea timp pana la termenul din 29 mai sa studieze dosarele, sa ni se puna la dispozitie tot materialul necesar pentru a dovedi ca in aceasta cauza este absolut nefiresc, impotriva adevarului si a realitatii juridice, ca niste oameni care si-au facut datoria si au muncit sa fie trimisi in judecata, cand se cunosc foarte bine cauzele adevarate ale acestor nefericite accidente de munca.

Ele se intampla in toata lumea, dar la noi sunt si conditiile in care muncesc minerii si acestea se stiu. Nu se poate sa gasim doar un tap ispasitor, sau cativa „acarul Paun” care sa justifice adevarate nenorociri care lovesc in parinti, copii, familii”, a declarat la iesirea din sala de judecata de la Petrosani, avocata Paula Iacob.

Despre clientii sai, Paula Iacob nu are decat cuvinte de lauda si crede ca la noi,la romani, se cauta un vinovat si „daca nu este gasit, atunci il inventam”.

Avocata celor doi sefi a sustinut ca se va consulta si cu specialisti in domeniu, pentru ca are nevoie de informatii si expertize in plus. „Nu cerem o expertiza suplimentara, ci expertiza in instanta la care partile au dreptul sa-si propuna un consultant de specialitate, cu experienta, care sa ajute instantei sa stabileasca adevarul. Sunt foarte grele aceste dosare si cel de la Petrila si cel de la Uricani, pentru ca nu exista posibilitatea sa fie judecat de oameni care au lucrat in mina si cunosc specificul muncii. Voltaire spunea ca niciodata binele si adevarul nu au adus atata frumusete in viata oamenilor, cat rau a facut aparenta de adevar.

In sensul acesta, si la Petrila, aparenta de adevar a dus la o eroare de judecata si eu nadajduiesc ca justitia va face sa fie elucidat cazul. Niste oameni care au muncit si au avut o viata onesta si cinstita nu pot sa imbrace aceasta haina cenusie a inculpatului si trecutul lor de munca sa fie patat de o astfel de sentinta”, a spus in apararea clientilor sai, Paula Iacob

In tot acest timp, parintii si sotiile celor care au murit anul trecut la mina Uricani priveau cu lacrimi in ochi declaratiile avocatei. „Sa ni se faca dreptate, asta vrem! Eu au plecat la lucru pentru o bucata de paine la copii si, dupa ce au stat doua suturi in pamant, ni i-au adus morti. Cornel, baiatul meu lucrase 18 ani si jumatate in mina si acum fetita lui a primit 600 de lei pensie. Credeti ca poate mama ei sa o creasca si sa o faca om, iar ei au bani de avocati de la Bucuresti”, spune mama unuia dintre electricienii morti la Uricani. „Am crezut ca sunt oameni si pot sa raspunda, dar ei aduc avocat de la Bucuresti ca au bani”, spune Marinela Cucu,una dintre vaduve.

„Era gaz in mina cand au murit ei. A mai fost o alta explozie inainte. Unde erau atunci acesti oameni?”, spune o alta ruda.

In data de 5 februarie 2011, cinci electricieni mineri, cu varste cuprinse intre 36 si 41 de ani, iti pierdeau viata dupa o explozie de metan. Echipa efectua o revizie la un transformator de la Orizontul 300.

Diana Mitrache