Un obicei pastrat de sute de ani printre localnicii din Valea Jiului, ii aduna pe momarlani, in Saptamana Patimilor, in cimitir. Aici ei primenesc mormintele celor plecati, le impodobesc si pun icoane. Asa au facut de cand se stiu si altfel nu au cum sa treaca peste Saptamana Patimilor.
Momarlanii, adevaratii crescatori de oi din Valea Jiului, se intorc din munte alaturi de familiile lor si in Saptamana Patimilor se reculeg la mormintele celor trecuti din aceasta lume. Nu e momarlan care sa nu stie ca acum crucile de fier, specifice zonei, inalte de aproape 1,5 m, se impodobesc cat mai frumos.
„Eu asa stiu de cand eram copil. Am 70 de ani si intotdeauna am facut asa. Punem flori colorate, cu verdeata, de la Florii si impodobim cu baticuri crucea. Apoi asezam o icoana in mijloc. E semn bun”, spune o batranica, ce venise la cimitir sa impodobeasca crucile celor ce i-au fost dragi in viata.
Localnicii au imprumutat si ei obiceiul si cei care isi au mortii in cimitirul de la Salatruc spun ca vin sa planteze flori proaspete, sa puna baticuri prinse 4 colturi de crucile de fier si, mai apoi, in noaptea de Inviere vor fi acolo sa aprinda lumina. „Asa e aici. Am ingropat in acest cimitir sotul si un nepotel, care avea 11 luni cand a murit. Vin aici, sadesc flori proaspete si mai incolo o sa pun un batic si o icoana. Asa se face in locul acesta”, spune o alta femeie.
Preotii vorbesc despre acest obicei ca despre ceva ce s-a petrecut aici de cand lumea, iar momarlanii sunt cei care stiu cel mai bine ca trebuie sa le poarte de grija celor trecuti in lumea vesnica. „Momarlanii s-au intors acum din munte. Tin post, vin la biserica, se spovedesc, mai apoi o sa taie miei, dar inainte de asta merg la cimitir. E o traditie pastrata nici nu se stie de cand si oamenii o respecta cu credinta”, spune parintele Iulian Selaje, preot in sona Salatruc.
Momarlanii sunt si cei care in Noaptea de Inviere vor fi in cimitir, vor aprinde lumanari si vor da de pomana pentru sufletele celor dragi. Imediat dupa Pasti, in lunea din Saptamana Luminata in acest loc din Valea Jiului porneste nedeia – o petrecere campeneasca cu bucate alese, pregatite din carne de berbec, pasat si varza calita, dar si o agapa frateasca, urmata de hora.
Diana Mitrache