Isi bat joc de mediul inconjurator, iar mai apoi contesta in instanta amenzile primite. Fie ca vorbim despre primarii sau agenti economici, putini sunt cei care se conformeaza si isi platesc greselile. Cei mai multi cauta tot felul de tertipuri, ca sa scape de raspundere.
In loc sa-si achite amenzile aplicate pentru tot felul de abateri de la normele de mediu, contravenientii incearca sa scape de ele in salile de judecata. Garda de Mediu Hunedoara este tarata in zeci de procese aflate pe rolul instantelor, in urma actiunilor intentate chiar de cei care au incalcat legea. Majoritatea nu au castig de cauza, dar un astfel de proces poate dura si doi ani, timp in care unii dintre ei mai calca cel putin o data pe bec si se mai aleg cu o sanctiune, contestata, de asemenea, in instanta.
„La ora actuala, avem pe rol aproximativ 70 de procese. La 31 decembrie 2011, valoarea sanctiunilor aplicate a fost de 2,684 de milioane de lei, la care se adauga cele aplicate anul acesta. In total, ajungem la circa 3 milioane de lei in ceea ce priveste valoarea amenzilor. Unii incearca sa scape de plata amenzilor, altii sa prelungeasca termenul de plara. Spera ca mai exista o sansa si incearca tot felul de tertipuri”, a declarat Cristian Moldovan, seful Garzii de Mediu Hunedoara. Putini reusesc, insa, sa-si transforme amenzile in avertismente, iar de stergerea lor nici nu poate fi vorba. Cei mai multi pierd, dar nu inseamna ca, daca mai primesc o amenda, nu o iau din nou de la capat cu actiunile judecatoresti. In total, pe mediu, sunt 180 de acte normative care pot fi aplicate la stabilirea sanctiunilor, dar o buna parte a amenzilor se refera la depozitarea necorespunzatoare a deseurilor, care se arunca la intamplare si sufoca mediul.
Carmen Cosman