Masa de Paste se afla acum doar la un clic distanta. Pentru cei mai ocupati dintre noi sau mai comozi din fire, exista acum o solutie la indemana de a avea bucate traditionale pe masa, asta fara efortul de a merge la cumparaturi.
Tot mai multi ciobani si vanzatori de miei isi posteaza anunturile pe internet, iar asa nu duc lipsa deloc de cumparatori. Pe cand in piete si targuri, comerciantii de-abia isi fac aparitia saptamana asta, sperand sa vanda macar jumatate din cantitatea pe care o au, cei mai moderni,care au ales cai mai neconventionale de comert, au vandut deja mare parte din marfa.
Cumparatori se gasesc, mai ales ca unii vanzatorii garanteaza taiatul, transatul si chiar transportul.
„Va astept cu drag, doar sa veniti. Daca il vreti viu, kilogramul va costa 12 lei. Chiar acum m-a sunat cineva care a vrut o cantitate mai mare, insa nu am avut de unde sa-i dau atatia miei ”, a spus un cioban din zona Bucovinei.
Ajungem la un alt comerciant modern si aflam ca pana sa ajungem noi dupa miel, omul se ocupa deja de tot.
“Ma sunati inainte, eu tai mielul, il transez si va astept la sosea, gata pregatit”, a spus acesta. Cautam un alt comerciant pe internet. Urmatorul pe lista este chiar din judetul Hunedoara si ne spune ca a vandut deja peste 1000 de capete, iar acum nu prea mai are ce vinde. Concluzia este asadar ca ciobanii internauti care isi vand mieii asa, sunt mult mai castigati decat cei care vin in piete, iar preturile, in ambele cazuri, sunt cam la fel.
M ieii, asteptati si de catolici si de ortodocsi
Desi pana la celebrarea Pastelui catolic au mai ramas doar cateva zile, in pietele din Petrosani, mieii nu aparusera nici ieri. Dupa cum a precizat, insa, administratorul acestora, puii mamiferelor din specia ovis aries sunt pe drum. Pe de alta parte, pregatirile pentru taierea si comercializarea acestora au fost deja incheiate.
„Am luat legatura cu mai multi crescatori de oi din judetele Hunedoara si Gorj si am promisiuni ca in zilele urmatoare vom avea in piata, la vanzare, si carne de miel. Tin sa precizez ca noi suntem pregatiti pentru a-i primi. Punctul de sacrificare amplasat in incinta Pietei Agroalimentare Centrale a fost total modernizat, acesta beneficiind de toate facilitatile care ne-au fost solicitate pentru a primi autorizatia de functionare”, a precizat Ioan Pristavu, administratorul pietelor din Petrosani. Dupa cum au precizat unii dintre crescatorii de oi din Valea Jiului, in acest an, pretul carnii de miel se va situa intre 20 si 25 de lei pe kilogram.
Luiza Andronache
Mircea Nistor