Daca, initial, Federatia Nationala a Muncii (FNM), condusa de fostul locotenent al lui Miron Cozma, Constantin Cretan, sustinea ca este foarte interesata de bunul mers al Vaii Jiului, acest lucru s-a putut observa la ultima intalnire cu ministrul Economiei, Lucian Bode.
Astfel, dintr-o lista de revendicari de 16 puncte, doar trei vizeaza mineritul Vaii Jiului, puncte la care, de altfel, s-a mai dat raspuns de-a lungul timpului. ªi asta, pentru ca sindicatele din mineritul Vaii Jiului, afiliate FNM, numara foarte putini membri si nu a reusit sa aiba increderea majoritatii ortacilor, nici sa se impuna ca un partener de dialog in cadrul Companiei Nationale a Huilei.
Goana dupa obtinerea atentiei cu revendicari ”expirate”
Astfel, in timp ce pentru Gorj Cretan cere masuri clare si concise, masurile pentru Valea Jiului sunt practic imposibil de aplicat.
Introducerea in cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a Companiei Nationale a Huilei (CNH) prin fuziunea cu cei doi producatori de energie, Mintia si Paroseni, anularea datoriilor istorice ale CNH sau cel putin a penalitatilor aferente datoriilor propriu-zise si acordarea de subventii pentru CNH, inclusiv pentru anul 2011 sunt cele trei puncte prezente pe lista de revendicari a lui Cretan. Despre imposibilitatea punerii in practica a primelor doua puncte au fost informati sindicalistii lui Cretan inca de anul trecut, iar pentru cel de-al treilea punct exista deja un proiect al guvernului.
Totusi, pe langa revendicarile sus prezentate, FNM ii mai paraste pe cei din administratiile Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si Companiei Nationale a Huilei ca nu ii baga in seama, cersind ministrului Bode recunoastere, in cadrul aceleiasi liste de revendicari:
”Recunoasterea tuturor sindicatelor afiliate la FNM ca parteneri de dialog social cu administratiile societatilor aflate in coordonarea MECMA”.
Intrebat daca nu cumva Valea Jiului este discriminata de FNM, Constantin Cretan neaga si da vina pe minister, spunand ca de fapt ar exista o lista suplimentara, dedicata numai Vaii Jiului, dar la care ministerul nu a raspuns. ”Noi am venit cu un program separat pentru Valea Jiului pe care l-am prezentat ministrului Bode, la care ar fi trebuit sa dea un raspuns, dar nu a facut-o. Acel program a fost prezentat in aceeasi data cand am prezentat lista cu cele 16 puncte de care spuneti dumneavoastra si cuprindea nu 16, ci 18 puncte. Toate pentru Valea Jiului, deci nimeni nu discrimineaza pe nimeni”, sustine Cretan.
Intrebarea noastra, pertinenta de altfel, ar fi: Daca au fost date doua liste cu revendicari, una pentru Gorj si alta pentru Hunedoara, de ce se regasesc trei puncte ce vizeaza Valea Jiului, in lista cu cererile pentru olteni?
Lacatas: Cretan trage mai mult pentru Gorj”.
Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, este de parere ca liderul FNM trage mai mult pentru Gorj. ”Depinde pe cine reprezinta FNM si ce urmaresc. Valea Jiului a avut si are o problematica aparte fata de alte zone din tara. Daca FNM e a Gorjului, normal ca liderul Cretan va trage pentru Gorj, probabil ca Valea Jiului nu va face parte din strategia federatiei. Daca domnul Cretan crede ca asa se face, este problema lui. Dar nu e corect sa ne dam sindicalisti si sa facem altceva”, a precizat Lacatas.
Nica: ”FNM inchide mineritul din Valea Jiului”
”Sunt trei puncte prostesti. Primele doua nu au nici un fel de dram de izbanda. ªtergerea datoriilor istorice nu se poate, cum nu se poate nici includerea CNH in CEH. Iar daca cersesc recunoasterea la minister, inseamna ca ei nu cunosc Legea dialogului social. Nu oricine se poate erija in reprezentant legal. FNM este o pierdere de timp pentru minister, oamenii acestia nu doresc decat sa fie bagati in seama. Nu vedeti ca stopeaza infiintarea CEH, dar de fapt ei stopeaza mineritul Vaii Jiului. Ministrul Lucian Bode isi pierde vremea cu ei”, a declarat Petre Nica, liderul Sindicatului Muntele.
Anamaria NEDELCOFF