Compania Nationala a Huilei Petrosani va recupera banii din care a platit sumele compensatorii pentru minerii disponibilizati. Guvernul Romaniei a adoptat o hotarare privind aprobarea ajutorului de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din cadrul Companiei Nationale a Huilei SA Petrosani. Subventia este aferenta anului 2011, aceasta fiind in valoare de peste 1127 de milioane de lei. Potrivit oficialilor Companiei, o parte din suma este destinata pentru disponibilizati.

“Cheltuielile exceptionale se refera la facilitatile pensionarilor, iar o parte din banii pe care i-am incasat este cuvenita pentru plata disponibilizatilor, si aume transa a III-a si prima transa, bani pe care i-am platit din conturile Companiei”, afirma reprezentantii Companiei.

Cei 900 de disponibilizati de la Compania Nationala a Huilei si-au primit prima transa a salariilor compensatorii din bugetul propriu al Companiei, iar cea de-a doua transa a fost platita sub forma unor ajutoare de urgenta.

Totodata, banii sunt si pentru inchiderea celor trei mine neviabile. Astfel, Guvernul Romaniei a aprobat  acordarea  ajutorului de stat, aferent anului 2011, in  limita sumei de 127.221 mii lei, de la bugetul de stat pentru anul 2012, prin bugetul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri,  pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din cadrul  Companiei Nationale a Huilei SA Petrosani, potrivit  Deciziei CE  2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive si Hotararea Comisiei Europene. Cele trei unitati miniere care isi vor inceta activitatea pana in anul 2018 sunt Petrila, Paroseni si Uricani.

Raul IRINOVICI