Pe o caldura insuportabila, vineri dupa amiaza, la finele a 8 ore de lucru, zeci de angajati din birourile exploatarilor miniere Vulcan si Lonea au protestat in curtea Complexului Energetic Hunedoara. Oamenii au cerut demisia conducerii CEH, pe motiv ca in ultima vreme s-au luat decizii haotice, care, insa, ii afecteaza mult.
Imbarcati intr-un autobuz, angajatii din birourile minei Vulcan au venit la ora prânzului in curtea Complexului Energetic Hunedoara. Oamenii au indurat temperaturile extrem de crescute, pentru a cere cuiva socoteala. Asta pentru ca ultimele decizii prin care sunt trimisi in somaj tehnic ii afecteaza mai mult, decât masura reducerii cheltuielilor.
Oamenii spun ca, desi au inteles ca masura de trimitere a lor in somaj ar ajuta economic Complexul Energetic, ei sunt constienti ca sunt simple masuri haotice. O angajata a minei Vulcan ne explica. „Se face o reducere de 24.000 de lei pe luna. E mai mult o masura de imagine, nu neaparat o masura economica. 24.000 de lei nu spune prea mult pentru o companie, dar pentru fiecare dintre noi in parte, un sfert din salariul nostru spune mult”, a spus o protestatara din curtea minei.
Liderul sindicatului Muntele a venit in fata oamenilor si le-a promis ca va dialoga cu ministrul de resort, pentru a elimina aceste masuri luate abuziv impotriva lor. „Deciziile care se pare ca se tot succed sunt unele care reprezinta abuzuri si in anumite cazuri chiar imbraca o forma ilegala. Discutam de utimele doua decizii pe care le-a dat directorul general, sub obladuirea directa a domsnului subsecretar de stat, prin care contractele colective de munca ale minerilor nu au mai putut sa fie prelungite, mai bine spus prevederile lor, ceea ce a creat o stare de nemultumire in rândul tuturor membrilor de sindicat, si, mai apoi, au dat o alta decizie prin care 25% din personalul CEH, mai putin cel din subteran si cel direct productiv din termocentrale vor intra in somaj tehnic 25%”, a precizat Petre Nica, lider al Sindicatului Muntele.
Nica a mai spus ca aceste decizii date haotic ar putea fi anulate printr-o alta decizie a Consiliului de Administratie, pe care o va cere ministrului la Bucuresti in prima intâlnire de saptamâna viitoare.
Pentru ca sa nu participe la acest protest, mai multi angajati au fost, spun liderii de sindicat, somati si santajati de conducerile unitatilor miniere, iar liderul de sindicat al angajatilor TESA de la Lonea si-a dat demisia.
Diana Mitrache