Zeci de milioane de euro se investesc in statiunea montana Straja in urmatorii doi ani, timp in care administratia locala spera bsa-i convinga si pe cabanieri sa intre in legalitate din toate punctele de vedere. Cu 45 de milioane de euro, Straja ar trebui sa recunoasca o dezvoltare demna de o statiune montana din Elvetia, dupa cum spune city-managerul municipiului Lupeni, Gabriel Lungu.

”45 de milioane de euro este investitia totala, care consta in constructia a trei telescaune, teleschiuri, telegondola, lac de acumulare pentru tunurile de zapada, sase ratracuri, sediu administrativ Salvamont si Jandarmerie montana, o banca, sala de sport, un circuit de mountain-bike de 50 de km.

In doi ani va fi totul gata, am inceput lucrarile de anul trecut, s-a facut 80% din acel lac de acumulare, s-au adus trei tunuri de zapada si un  ratrac”, a declarat, pentru Cronica Vaii Jiului, Gabriel Lungu.

Alte sase milioane de euro asteapta sa intre in drumul spre Straja, necesar si el pentru atragerea turistilor.

”Infrastructura este importanta si dorim s-o dezvoltam. Avem un proiect in care este prins drumul catre Straja, intr-un program national. Valoarea lui este de sase milioane de euro care vor intra in 8,3 km in munte, drum realizat cu toate zidurile de sprijin”, mai spune Lungu.

Insa o mare problema o reprezinta cabanierii care nu si-au rezolvat problemele de mediu, care pot afecta sanatatea oamenilor. Peste 100 de cabane din Straja nu si-au rezolvat inca problema legata de canalizare si de apa potabila.

Apa inca mai este adusa in Straja in butoaie, in timp ce fose septice sunt foarte putine. Iar cei care nu au fose isi varsa mizeria in padure, prin niste tevi care pornesc din cabanele lor. Referitor la acest aspect, principalul investitor din Straja, Emil Parau, a vrut sa traga un semnal de alarma.

”Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca nu poti dezvolta ceva daca nu te pui la punct. Sunt cabane care au fose septice, dar vidanja nu ajunge la ele, din cauza aglomeratiei. Iar problemele legate de neexistenta foselor septice trebuie rezolvate si ele, oamenii acestia trebuie sanctionati in vreun fel”, a declarat Emil Parau. Gabriel Lungu spune insa ca sanctiunile vor veni, dar dupa ce se vor realiza proiectele importante in Straja. ”Noi, ca administratie locala, am vrut in principal sa dam exemplul propriu. Nu am cerut unui agent economic sa isi rezolve problemele legate de apa si canalizare pana nu le rezolvam noi, ca ar putea sa ne aduca reprosuri. Dezvoltam statiunea, facem infrastructura, iar dupa aceea bransamentul si-l fac ei. Iar daca nu si-l fac, exista legislatie care poate sa mearga pe sanctionarea lor”, explica Gabriel Lungu.

Anamaria NEDELCOFF