APADOR – CH a dat sah – mat comandantului IPJ Hunedoara, comisarul sef Liviu Gabriel Dumitru. Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki a obtinut in instanta dreptul de a primi informatii de interes public solicitate inca din luna mai 2011 si pe care IPJ Hunedoara a refuzat sa le puna la dispozitie.

In luna mai 2011, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR – CH) a formulat cereri de informatii de interes public catre toate inspectoratele de politie din tara, printre care si IPJ Hunedoara, IGPR si Directia Generala de Politie Bucuresti. Cei de la APADOR – CH solicitau date statistice privind numarul de persoane conduse la sectiile de politie in anii 2009 si 2010, precum si procedura de inregistrare a acestor persoane la sectii. „Daca s-ar fi respectat procedura, ar fi trebuit sa aiba un registru separat pentru persoanele conduse la sectie. Am primit un raspuns, numit de noi <<copy – paste>>, dupa cel comunicat de IGPR, care spunea ca nu au indicatori statistici. Este in continuare o secretomanie legata de activitatea Ministerului de Interne si o lipsa flagranta de comunicare », a declarat sociolog Nicoleta Andreescu, expert de drepturile omului.

Instanta le-a dat dreptate

In consecinta, asociatia s-a  adresat instantei de judecata si a chemat la bara inspectoratele de politie care au refuzat sa le puna datele solicitate la dispozitie, inclusiv IPJ Hunedoara, reprezentata de comisarul sef Liviu Dumitru. Procesul pe fond, judecat la Tribunalul Bucuresti, a fost pierdut de APADOR – CH, dar reprezentantii Asociatiei au atacat sentinta cu recurs, la Curtea de Apel Bucuresti, unde au avut castig de cauza, iar sentinta pronuntata luna aceasta este irevocabila.

Conform deciziei, magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti „obliga paratul sa comunice reclamantei informatiile de interes public solicitate prin cererea nr. 87804/16.05.2011, dupa cum urmeaza: – informatiile solicitate la punctul 1 al cererii, – informatiile necomunicate de la punctul 2, anume copie a registrului cu rubricatura aferenta si sa comunice daca se mai intocmesc si alte documente in afara celor indicate in adresa de raspuns, in caz afirmativ urmand a fi comunicate in copie si eventualele formulare tipizate ale acestora, in termen de maxim 30 de zile de la pronuntarea prezentei decizii”.

APADOR – CH are in lucru un proiect prin care se incearca modificarea Legii Politiei.

Carmen Cosman