Caz unic in Romania! / Cu drept deplin de practica in sapte tari, nu este recunoscut de tara sa

O data cu intoarcerea in tara a specialistului in medicina militara in zone de razboi, Cristian Remus Harsan, din Vulcan, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a aflat ca Romania nu are legislatie in recunoasterea diplomelor din Uniunea Europeana, desi UE le recunoaste pe cele romanesti.

In toamna anului trecut, cotidianul ”Cronica Vaii Jiului” a publicat un amplu material cu un fiu al Vaii Jiului, respectiv al Vulcanului, Cristian Remus Harsan, care a ales teatrele de razboi din Irak si Afganistan pe care le considera oportuninati rare de a practica medicina de urgenta. Era singurul doctor la peste 2000 de oameni, plus cei care veneau din afara bazelor militare.

Medic generalist, doctor fizician in baza militara, specializat in medicina militara in zone de razboi,  Physician – MD –  ,,General Medicine” este inregistrat cu drept deplin de practica in calitate de doctor in  Anglia, Irlanda, Scotia, Wales, Australia, Sud Africa, US Army si UK Army etc.

Face parte din Colegiul Medicilor din Marea Britanie. In urma cu doua luni s-a hotarat sa vina acasa, in Valea Jiului, pentru a face ceva in tara sa avand in vedere experienta acumulata.

Doctorul declarase in luna octombrie a anului trecut, cand salva vieti sub bombe in Afganistan, ca ii este frica sa ia deciazia de a se intoarce acasa. Parca presimtea…

”Romania, in cazul meu, nu face parte din UE”

In urma cu o saptamana am fost surprinsi sa-l vedem in Vale, stiindu-l ultima data in Germania. Hotarase, totusi sa vina acasa, fiind un sentimental incurabil. Ce putea fi mai rau acasa decat razboiul?

In cazul sau, de doctor al Colegiului Medicilor din Marea Britanie si specializarile in medicina militara in zone de razboi, adica ”urgentist” de elita, nu este recunoscut in Romania pentru ca nu exista legislatie in acest sens.

A aflat acest lucru cand a ajuns la secretarul de stat, vestitul Raed Arafat, care la randul sau a aflat cu aceasta ocazie, nemaiintalnidu-se pana acum cu astfel de situatie, ca Romania nu poate recunoaste diplomele din Uniunea Europeana, desi UE le recunoaste pe ale noastre. Pare o scapare jenanta a legiuitorilor.

”Am venit sa muncesc, sa fac ceva in tara mea si am ghinion. Mi s-a spus telefonic de la DSP Hunedoara ca Romania, in cazul meu, nu face parte din UE. Am primit totusi acordul de a practica, dar cu competente limitate la Urgenta Spitalului din Vulcan pana soseste o solutie de la domnul Raed Arafat” – a precizat Cristian Remus Harsan.

De parca ar fi prevazut aceasta situatie fara precedent in Romania, doctorul – care mai incercase inainte de a lua calea pribegiei sa-si gasesca locul dupa 21 de ani de scoala si practica si nu reusise – spunea:  „Ma doare cand vad ca oriunde in lumea asta ti se da dreptul, sansa de a reusi pe propriile forte, trebuie doar sa demonstrezi ca poti, ca stii ce ai de facut si esti profesionist, iar in tara mea te blocheaza”.

Nu sta degeaba – a devenit ofiter SARS

Cu toate aceste probleme, Cristia Remus nu a stat degeaba. S-a lipit de extraordinara echipa de profesionisti a Asociatiei Search and Rescue Service Romania (SARS) – Serviciul de Cautare Salvare, din Vulcan pentru a pune umarul la consolidarea asociatiei, care functioneaza ca serviciu specializat in actiuni de tip search and rescue si interventii in caz de dezastre, inclusiv actiuni umanitare, in concordanta cu necesitatile la nivel national, zonal si local si cu normele generale admise pe plan international.

Demn de amintit ca la prima participare la un concurs international, echipa Asociatiei Search and Rescue Service (SARS) Romania, cu sediul in Vulcan, judetul Hunedoara, s-a clasat pe locul cinci in Europa la Campionatul International de Salvare Urbana 2010, desfasurat in Namur-Belgia.

La concurs au participat 28 de echipe, care au reprezentat noua tari europene cu traditie, iar SARS Romania a fost singura si prima echipa participanta din estul Europei, au fost singurii voluntari, avand in vedere ca echipajele celelalte sunt platite de la stat. Echipele rivale si organizatorii nu s-au asteptat ca Romania sa invinga structuri militare grele, care au un cuvant de spus in domeniul, un domeniu de pionierat in tara noastra.

”Sunt foarte mandru ca fac parte din echipa SARS, care se vrea o structura de salvare urbana cu reguli stricte care copiaza armata in grade, strategii, disciplina, profesionalism. Dar mai este foarte mult de munca si noi asta vom face. Acum, lucram la amenajarea sediului, din donatii proprii sub coordanarea neobositului doctor Catalin Popa” – a declarat Cristian Remus care este ofiter coordonator in cadrul Asociatiei.

Mai serveste o tura razboiul

Si pentru ca in tara, viitorul apropiat al doctorului –  trecut prin focul razboielor si prin experienta Occidentului – nu este, deocamdata, clar, va pleca din nou in Afganistan pentru sase luni.

Plin de optimism si facand haz de necaz, spunea ca trebuie sa faca rost de bani pentru SARS.

Am inteles ce spune dupa ce am aflat ca salariul care ii revine pentru un ”urgentist” cu competente limitate in tara este de vreo 8 milioane lei vechi impozabili, in timp ce in Afganistan salariul sau din partea US Army este cuprins intre 8.000 si 10.000 USD, adica, in medie vreo 300 milioane lei vechi pe luna.

Entuziasmul si optimismul doctorului Cristian Remus Harsan ne-a convins ca nu banii castigati la justa valoare prin tari straine si razboaie iti umplu sufletul, ci oamenii care vibreaza la aceleasi idealuri, de a-ti indeplini menirea,  de a construi si de a lasa ceva valoros in urma ta, in tara ta.

Ileana Firtulescu