Consilierii locali din Uricani au aprobat contractarea controversatului imprumut de 80 de miliarde de lei vechi, destinat, neoficial, campaniei electorale a primarului Danut Buhaescu.

Oficial, banii sunt pentru proiecte care deja au fost executate, tot sub obladuirea lui Buhaescu… Neoficial, cu totii stim ca a inceput campania electorala inca de anul trecut, iar votantii trebuie recompensati intr-un fel sau altul…

O noutate – care ar trebui sa ajunga si in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie – in aceasta situatie despre care au curs rauri de cerneala este ca proiectul legat de modernizarea drumurilor despre care a vorbit Buhaescu in ziarul pe care-l finanteaza NU A PRIMIT finantarea de la ADR Vest.

Oficial si fara hartii chiar suna bine

Astfel, intr-un interviu acordat jurnalistilor de casa, Danut Buhaescu povesteste despre reabilitarea unor strazi care au fost modernizate in urma cu trei-patru ani, cam tot in an preelectoral.

„Avem in vedere, prin proiectul de reabilitare si modernizare a strazilor si podurilor din localitate, modernizarea completa a celor doua bulevarde, Republicii (din strada Revolutiei, pana dincolo de Scoala Generala nr. 1, spre drumul national) si Muncii (intre podul de la Posta si cel din Sterminos). Se vor executa lucrari la cele doua poduri, care oricum ar fi iesit din perioada de garantie, deci lucrarile se impuneau. Se va reabilita intreaga infrastructura, carosabilul, aleile pietonale si intersectiile si toate intrarile spre blocuri sau spatii comerciale. Vom avea pavele noi pe zonele adicente ambelor bulevarde, inclusiv de-a lungul a trei strazi (Aleea Brazilor, Unirii si Aleea Progresului)”, a declarat Danut Buhaescu.

Tot in cei 80 de miliarde de lei imprumutati, pe langa lucrarile la un ambulatoriu care a fost reabilitat de vreo trei ori – tot in perioada buhaesciana – intra si un proiect legat de cultura… Care cultura inseamna lansarea unui site web, site care in mod normal ar costa maxim 1.000 de lei, cu tot cu manopera.

Tot in acelasi ziar ne explica Buhaescu cum dezvolta el turismul pe internet: „Finalmente, prin proiectul de promovare a folclorului si a locurilor minunate lasate de Dumnezeu, avem in vedere lansarea unui site web, cu mii de filme si fotografii de prezentare, cu informatii pentru turisti. Utilitatea acestui ultim proiect va fi una de lunga durata, pentru ca turismul va deveni o componenta importanta a motorului economiei locale”.

„Exista un articol care ii da dreptul lui Buhaescu sa faca ce vrea cu cei 80 de miliarde de lei”

Consilierii locali ai opozitiei – pe care Buhaescu e suparat foarte tare ca dau declaratii contra lui, uitand de fapt ce inseamna termenul „opozitie” – spun ca primarul uricanean si-a asigurat utilizarea banilor din imprumut dupa bunul plac.

„Hotararea de consiliu local privitoare la contractarea acestui imprumut este construita in asa fel incat Buhaescu sa aiba la discretie aproape bugetul pe un an. Exista un articol, nr 6, care ii da dreptul lui Buhaescu sa faca ce vrea cu cei 80 de miliarde de lei, fara sa-l controleze nimeni”, a declarat Daniel Moraru, consilier local PRM.

Moraru este de parere ca Buhaescu va reusi, prin asta, sa-i mai prosteasca inca o data pe uricaneni: „El va primi banii undeva prin vara. Numai bine, pentru ca atunci cand vor fi alegerile, el le va spune oamenilor ca fac lucrari. Oamenii nu vor sti ce lucrari se fac, dar la asta se rezuma tot, la prostirea oamenilor”.

Cat despre proiectul cu strazile, consilierul de la Romania Mare il vede ca pe „o mare nebuloasa”. „Proiectul cu reabilitarea strazilor este o mare nebuloasa. Spun asta fiindca la ADR Vest apare prima data ca fiind respins, iar mai apoi in asteptare. Pe acest proiect s-a dat un miliard doua sute de milioane de lei pentru studiul de fezabilitate. Pe mine ma duce cu gandul ca, din moment ce acest proiect apare de doua ori pe lista ADR Vest, au fost facute doua proiecte cu acelasi nume”, mai spune Moraru.

Ion Stanescu, consilier local independent, sustine ca nu a putut vota un proiect care sa-i indatoreze pe uricaneni pentru urmatorii 15 ani numai pentru a-si satisface primarul Buhaescu fanteziile.

„Eu nu am putut vota asa o grozavie. Nu este necesar sa indatorezi orasul pentru 15 ani de acum incolo si sa insisti sa faci niste proiecte care au mai fost facute. De ce mai faci inca o data strazi pe care le-ai mai ficut o data? Nu tot el a pus pavelele acolo, nu arata bine? Pentru ce mai trebuie sa reabilitezi un ambulatoriu pe care l-ai mai reabilitat de trei ori pana acum? Nu as avea nimic impotriva ambulatoriului, daca as sti ca vor veni medici aici, dar nu se va intampla asta”, mai spune Stanescu.

Anamaria NEDELCOFF