Primarii vor fi obligati sa restituie in numai 60 de zile Guvernului banii care vor fi alocati din Fondul de rezerva bugetara, prin intermediul MAI, pentru stampile si buletine de vot la alegerile locale. Daca nu se conformeaza, executivul va sista alimentarea bugetelor pentru acele autoritati care nu vor respecta aceasta obligatie.

Pentru organizarea alegerilor locale, administratiile publice vor primi bani de la Ministerul de Interne, dar apoi trebuie sa ii returneze in termen de 60 de zile, cu mentiunea ca in caz contrar nu mai primesc bani de la buget. Banii alocati de la bugetul MI sunt pentru achizitionarea de stampile, buletine de vot, materiale informative, spoturi publicitare si alte obiecte necesare scrutinului local.

Pentru aceste alegeri, Guvernul a decis sa aloce aproximativ 100 de milioane lei, cu o treime mai mult decat la scrutinul din urma cu patru ani, dar banii nu sunt destinati administratiilor publice locale. Conform unei ordonante adoptate de Guvern, sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate pentru confectionarea stampilelor birourilor electorale de circumscriptie si a stampilelor de control ale sectiilor de votare, precum si pentru imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea si distribuirea materialelor, documentelor si a tipizatelor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administratiei si Internelor.

La fel se intampla si cu sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de Ministerul Administratiei si Internelor pentru plata hartiei efectiv consumate la imprimarea buletinelor de vot si confectionarea stampilelor cu mentiunea „VOTAT”, precum si a timbrelor autocolante. In acelasi timp, ordonanta stabileste ca aceste cheltuieli vor fi recuperate din bugetele locale. Problemele apar in cazul primariilor sarace, incapabile sa sustina de la bugetele locale aceste costuri, iar oamenii s-ar putea trezi fara stampile, ori fara suficiente buletine de vot.

De exemplu Calanul, un oras sarac unde multi localnici au plecat sa-si caute de lucru in strainatate, iar cei care au mai ramas cu greu isi gasesc un loc de munca.

„E greu sa spun daca vom putea returna aceste sume. In primul rand, aceste cheltuieli nu au fost prevazute in buget. Oricum, Guvernul ne-a invatat cu tot felul de noutati si asta este probabil ultima pe care au gasit-o”, a declarat primarul Calanului, Adrian Iovanesc.

Si cei din Lupeni spun ca impovararea bugetului local i-ar sufoca.

„Banii nu sunt prinsi in buget. O sa facem, probabil, o rectificare bugetara, dar oricum noi am fost frustrati de cotele defalcate din TVA si incasarile pe care le avem se duc imediat. Pana acum, costurile buletinelor sau ale stampilelor se decontau”, a precizat primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmerita.

Carmen Cosman