Magistratii Curtii de Apel Craiova i-au condamnat joi la inchisoare cu executare pe fostii sefii de la Mina Petrila, cercetati pentru producerea accidentului din anul 2008. Sefii ortacilor de la Mina Petrila au fost condamnati definitiv la închisoare cu executare.
Fostul director al Exploatarii Miniere Petrila, Aurelian Necula, a fost condamnat la sapte ani si sase luni de închisoare, în timp ce adjunctii sai – Gheorghe Rosu si Dan Stefan Ungur, au fost condamnati la sase ani si sase luni de închisoare. Initial, pe fond, magistratii de la Judecatoria Targu Jiu, i-au condamnat pe cei trei la sase ani si jumatate, respectiv patru ani, însa acestia nu au fost multumiti de sentinta data de magistratii Judecatoriei Târgu-Jiu si au declarat apel. Procesul s-a judecat la Tribunalul Gorj, iar, dupa mai multe amânari, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la sapte ani si sase luni de închisoare.
Gheorghe Rosu a fost condamnat la sase ani si sase luni de închisoare, iar Dan Ungur la sase ani si sase luni de închisoare. Cei trei au facut recurs în speranta ca vor primi o solutie favorabila, dar magistratii Curtii de Apel Craiova au mentinut hotarârea de la Tribunalul Gorj.
Reamintim ca, 13 mineri au murit si alti 12 au fost grav raniti în doua explozii succesive ce au avut loc în 15 noiembrie 2008.
Pentru cele doua accidente cei trei fosti sefi ai minerilor de la Petrila au fost învinovatiti de ucidere din culpa, vatamare din culpa si de infractiuni privind nerespectarea masurilor de protectie a muncii.
Sentinta finala vine la 5 ani de la producerea tragicului eveniment si reprezinta o premiera în privinta condamnarii în cazul unor explozii produse în subteanul minelor din Valea Jiului.

Tip solutie: Mentinerea pedepsei
Solutia pe scurt: Respinge recursurile declarate de recurentii inculpati Necula Aurelian, Rosu Gheorghe, Unguru Dan Stefan si partile civile Mos Maria, Matan Mihaela, Matei Petru, Alecsa Nicolae, Socolescu Alexandru, Mates Liliana, Puian Ana, Puian Adrian, Alecsa Lidiana, Alecsa Lavinia Oana, Alecsa Flavius Adrian, Alecsa Iris Nicol prin reprezentant legal Alecsa Lidiana, Sipos Elena, Sipos Antonia Elena prin reprezentant legal Sipos Elena, Elekes Ofelia, Elekes Robert prin reprezentant legal Elekes Ofelia, Visan Ana Violeta, Visan Adelina Ioana, Bâlba Silvia Adriana, Loghin Adriana Petronela, Loghin Irina Loredana si Loghin Mihai prin reprezentant legal Loghin Adriana Petronela. Admite recursurile declarate de catre Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj, recurenta Exploatarea Miniera Lonea, continuatoarea partii responsabile civilmente Exploatarea Miniera Petrila si recurenta parte responsabila civilmente Compania Nationala a Huilei S.A.. Caseaza în parte decizia nr. 5/13.12.2012 a Tribunalului Gorj si sentinta nr. 2048/16.11.2010 a Judecatoriei Târgu Jiu pe latura civila, în sensul ca: Înlatura obligarea în calitate de parte responsabila civilmente a Exploatarii Miniere Petrila de la plata despagubirilor civile, daunelor morale, prestatiilor globale si periodice, precum si a cheltuielilor de judecata si a cheltuielilor judiciare acordate în cauza. Obliga inculpatul Necula Aurelian în solidar cu partea responsabila civilmente Compania Nationala a Huilei S.A. prin lichidator judiciar Expert Insolventa SPRL Deva la 20.000 lei cheltuieli judiciare statului, iar pe fiecare dintre inculpatii Rosu Gheorghe si Ungur Dan Stefan în solidar cu partea responsabila civilmente Compania Nationala a Huilei S.A. prin lichidator judiciar Expert Insolventa SPRL Deva la câte 15.000 lei cheltuieli judiciare la fond. Mentine restul dispozitiilor sentintei si deciziei penale. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecata în recurs formulata de partile civile Matan, Alecsa Liviana, Mos Maria, Sipos Elena, Loghin Adriana, Alecsa Nicolae, Matei Petru si Socolescu Alexandru Obliga fiecare dintre recurentii inculpati Rosu Gheorghe si Ungur Dan Stefan si recurentele parti civile iar pe recurentele parti civile minore Alecsa Iris Nicol prin reprezentant legal Alecsa Lidiana, Sipos Antonia Elena prin reprezentant legal Sipos Elena, Elekes Robert prin reprezentant legal Elekes Ofelia si Loghin Mihai prin reprezentant legal Loghin Adriana Petronela la câte 100 lei cheltuieli judiciare statului iar pe inculpatul Necula Aurelian la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare statului, din care 300 lei reprezinta onorariu aparator oficiu. Restul cheltuielilor judiciare în recurs ramân în sarcina statului. Admite cererea de reexaminare formulata de doamna avocat Ioana Paun. Reduce amenda aplicata prin încheierea din sedinta publica de la 01.11.2013 la suma de 100 lei. Definitiva. Pronuntata în sedinta publica.
Document: Hotarâre 2483/2013 19.12.2013
Marius MITRACHE