Protejati de lege, lupii s-au inmultit foarte mult, iar ciobanii din Valea Jiului se plang ca in aceasta iarna au facut prapad intre mioare. Si, in timp ce legislatia in apara pe lupi de arma vanatorilor, aceeasi legislatie limiteaza drastic numarul cainilor ciobanesti de la stane. Un singur caine la 100 de oi. Asta spune legislatia de care se plang ciobanii, care spun ca in aceasta iarna, mai mult decat oricand, haitele de lupi au dat tarcoale mioarelor si atacat stanele.
Ciobanii spun ca deja sunt prea multi lupi, care nu-si mai pot asigura hrana si, din acest motiv s-au inmultit atacurile la stanele de oi. Iar in aceasta iarna, mai grea decat in anii precedenti, parca s-a inmultit si numarul atacurilor, iar cainii sunt prea putini ca sa mai faca fata haitelor. Conform legislatiei in vigoare, ciobanii au voie sa detina un caine la suta de oi, iar majoritatea crescatorilor de animale au turme mici. „A fost iarna grea si n-au avut de mancare. Daca eram in munte acum, cred ca din 80 de oi daca mai ramaneam cu 10. Lupii s-au inmultit si au iesit din padure, au coborat pe dealuri, la tarcul unde tinem oile. Cred ca ar trebui sa mai starpeasca din ei, ca ne vor ataca si pe noi”, spune Ionel Stramb, care pastoreste de ani de zile oile pe meleagurile Vaii Jiului. Si unul dintre cei mai batrani ciobani din zona, Stefan Grosu (95 de ani), probabil singurul cu carte de munca la varsta asta, isi aminteste ca a avut mult de furca cu haitele infometate: „A sarit in spatele meu si m-am luptat cu el, l-am tapat eu jos, da m-a apucat iar de mana. Norocul a fost cu canii care au sarit de l-au incoltit si l-au rupt”.
Potrivit unor informatii, in Romania traieste acum una din cele mai numeroase populatii de lupi, insa in ultimii ani habitatul acestor animale este din ce in ce mai restrans, asa ca haitele au ajuns sap coboare din munte, mai ales cand sunt flamande.
Carmen Cosman