In Valea Jiului, 30 la suta din populatie cumpara mancare pe datorie. Registre si  caiete intregi arata dimensiunea saraciei. Exista zone in judetul Hunedoara atat de sarace incat comerciatii si cumparatorii au adoptat metode de supravietuire adaptate vremurilor. Pentru a nu-si inchide portile, magazinele alimentare au nevoie de clienti si cum puterea de cumparare a clientilor este extrem de scazuta, cele doua parti au facut un fel de ”pact impotriva mortii”, cum ii spun comerciantii. Este vorba de alimente date pe datorie in magazinele de profil de cartier. Registre, caiete intregi arata dimensiunea saraciei.

In Valea Jiului sunt multe asemenea situatii. ”Din totalul clientilor mei, 42 la suta cumpara pe datorie. Sunt familii cu copii, care dupa plata facturilor nu mai raman cu nimic, iar copiii trebuie hraniti, trebuie trimisi la scoala ca daca nu, pierd alti bani – alocatiile. Ca un rau nu vine singur. Apoi ei, parintii trebuie sa manance ca sa poata munci. Luna urmatoare, pentru a-si plati datoria, renunta la o factura sau se mai intampla sa fie chemati pe la cate o gospodarie, la munca, si mai fac un ban in plus.Si uite asa se tarasc prin viata si ei si noi”- a declarat Mihaela B., proprietara unui chiosc alimentar din Petrila.

Tot in Petrila, in marele cartier 8 Martie, procentul celor care cumpara pe datorie este ceva mai mic, de 35 la suta, la alte doua magazine de cartier. Procedura este aceeasi, dar in acesta zona exista cazuri saracie profunda.

”Cele mai multe produse le-am dat de sarbatori, pe datorie. Au fost cateva cazuri in care copiii nu aveau haine de iarna, nu aveau ce incalta. Umblau cu adidasi rupti si se anunta iarna grea. Au fost familii carora le-am dat alimente, dar sa plateasca peste doua luni, cu conditia sa-si imbrace copiii. Stiam ca au batranii, parintii inscrisi la Casa Pensionarilor, si periodic, pentru a se descurca iau bani imprumut de la CAR. Asa au facut si de data asta. Sigur ca m-am gandit de multe ori daca voi lua teapa. Dar ce sa fac? Si eu trbuie sa traiesc si ei. Poate or veni vremuri mai bune, dar nu cred” – spune Alin Concsa, tot din Petrila.

Lucrurile stau la fel si in Petrosani. Cu toata prudenta, fiind patiti, tot se mai practica aceasta lupta pentru supravietuire. ”La noi sunt putini, cam 10-15 la suta din clienti mai iau pe datorie, dar numarul lor difera de la o luna la alta. Sunt luni cand au cu ce sa-si asigure mancarea, dar sunt luni cand nu se descurca. Cei carara le dam acum pe datorie, sunt seriosi doar ca nu au avut noroc in viata. Mai iau bani imprumut de la vcini, de la CAR-uri” – a declarat Mariana-Monica C., prorietara chiosc alimentar Aeroport.

In Petrila, doar in doua luni si 12 zile, cat a trecut din acest an, se imprumutasera de la CAR Pensionari Petrila 231 de persoane. Suma totala imprumutata se ridica la 594.300 lei, adica 5.943.000.000 lei vechi, ne-a comunicat presedintele Casei Pensionarilor, Martin Borsa. Acesta a subliniat amar: e mare saracia…

Ileana Firtulescu