Castelul Corvinilor din Hunedoara trebuie sa mai astepte cel putin pana la jumatatea acestui an pentru ca Ministerul Culturii sa scoata la licitatie executia noului proiect de restaurare a monumentului istoric.

De mai bine de un an lucrarile de restaurare a Castelului Corvinilor stagneaza, iar situatia va ramane neschimbata inca vreo cateva luni. Muncitorii care lucrau aici si-au strans de prin 2010 sculele si au plecat acasa, dupa ce oficialii Ministerului Culturii au descoperit ca s-a lucrat „dupa ureche”.

„In 2010 a fost sistata lucrarea, considerandu-se ca sunt vicii de proiectare si, implicit, de executie si trebuie elaborat un alt proiect.

In 2011, Ministerul Culturii a scos la licitatie proiectarea si este posibil ca la jumatatea acestui an sa se liciteze executia noului proiect”, a declarat Nicolae Ceriser, directorul muzeului Castelul Corvinilor. Vestile de la Ministerul Culturii vin destul de greu, iar intre timp numarul turistilor scazut foarte mult.

Conform datelor oficiale, anul trecut Castelul a fost vizitat de 60.000 de turisti, mai putin cu 1.400 fata de 2010. Si, din pacate, se pastreaza trendul descendent. „In luna februarie abia daca am avut 400 de turisti. Sa speram ca, daca vremea se mai incalzeste va incepe sa se revigoreze turismul de week-end”, a mai spus Ceriser.

P roiect derulat in hopuri

Construit secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti, Castelul nu a mai fost restaurant complet din anul 1870. In perioada anilor 1956-1968 a mai avut loc o lucrare de restaurare primara in care s-a intervenit pentru consolidarea zidurilor si a boltilor din piatra de la capela castelului si din Sala Dietei.

In urma cu mai bine de 15 ani s-a decis restaurarea monumentului istoric, dar procesul s-a derulat in hopuri. Din 1997, prin planul national de restaurare, a inceput santierul de restaurare a Castelului Corvinilor.

Pana in anul 2008 finantarea a fost destul de incoerenta si mai mult a contribuit Primaria Municipiului Hunedoara decat Ministerul Culturii. In anul 2008, Castelul Corvinilor a fost considerat o prioritate nationala si a beneficiat de finantari substantiale, insa ministrul Culturii a decsoperit ca lucrarile sunt prost executate. Potrivit specialistilor, lucrarea de restaurare a componentelor artistice din piatra a fost finalizata in proportie de aproximativ 50%, iar acum asteptam implementarea unui nou proiect pentru monumentul medieval.

Carmen Cosman