Programul de renastere a satului romanesc, prin constructia de case pentru specialisti, a ramas doar la faza de proiect. De la lansarea lui de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nici macar temelia unei case nu a fost ridicata. Programul guvernamental „renasterea satului romanesc – 10 case pentru specialisti”, aprobat inca din 2010 in Guvern, nu a reusit sa fie implementat in teren.
Nici un specialist nu s-a mutat in casele promise de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si asta din cauza ca imobilele nu exista. Programul prevedea construirea a cate 10 locuinte de serviciu in fiecare comuna din Romania, in mod exceptional numarul acestora putandu-se ridica la maximum 15, acolo unde sunt inregistrate mai multe cereri in acest sens.
Locuintele urmau sa fie distribuite spre inchiriere tinerilor specialisti care decid sa isi desfasoare activitatea in comunitatea respectiva si care nu detin in proprietate o locuinta aflata in perimetrul comunei. Cele 10 locuinte urmeaza a fi repartizate prioritar tinerilor specialisti cu varsta sub 35 de ani, personalului didactic (minimum 50%), medicilor si asistentilor medicali si politistilor, acolo unde este cazul. Si sute de specialisti hunedoreni si-au pus speranta in proiectul elaborat de Executiv, mai ales ca prima casa ar fi trebuit sa fie data in folosinta inca din 2011.
Sute de cereri in judetul Hunedoara
La scurt timp de la lansarea proiectului aprobat prin hotarare de Guvern, in judetul Hunedoara au fost depuse sute de cereri. Era practic singura sansa de a-i convinge pe tinerii medici sau invatatori sa se stabileasca in mediul rural, un capitol deficitar care nu a reusit sa fie rezolvat. Conform datelor centralizate la momentul respectiv la Prefectura Hunedoara, in cele 23 de unitati administrativ-teritoriale comunale exista 227 persoane, tineri specialisti din judet ce indeplineau conditiile stabilite prin program, din care: 144 – personal didactic, 39 – medici si asistenti medicali si 44 de politisti. Cele 23 de primarii au propus imediat construirea a 204 locuinte prin Programul „Renasterea satului romanesc”, 87 de solicitari fiind pentru constructia de case cu doua camere, iar 117 pentru imobile cu trei camere.
Administratiile locale interesate de implementarea programului au aprobat prin hotarari ale consiliilor locale atribuirea terenurilor necesare in vederea construirii caselor, dar acestea au ramas doar pe hartie pana la urma.
Nu mai sunt bani
Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului spun ca nu mai sutn bani si dau vina pe „constrangerile bugetare provocate de criza financiara”. Asa ca si-au stabilit, spune ei, prioritatile. „Asa cum reiese si din Ordinul nr. 996/16.02.2011, s-a stabilit ca prioritare sa fie proiectele aflate in stadii avansate de executie, de peste 80%, in cazul carora eventuala stopare a executiei si conservarea santierelor puteau costa chiar mai mult decat finalizarea lor.
In acest context, implementarea unui program nou, de amploare, cum este cazul Programului „Renasterea satului romanesc – 10 case pentru specialisti”, cu finantare exclusiv de la bugetul de stat, nu ar fi fost posibila. Precizam ca elaborarea si lansarea programului au avut loc inainte de stabilirea planului guvernamental de austeritate, care a fost urmat de repetate rectificari bugetare negative”, este punctul de vedere oficial al celor de la MDRT. In consecinta, specialistii care ar vrea sa se stabileasca in zona rurala isi construiesc singuri locuinte – in cazul fericit – sau raman la oras, asa cum se intampla si acum.
Carmen Cosman