11Pestele de sticlã, mileul de pe televizor, emisiunile tv, bibelourile ori tablourile colorate, dar si muzica, toate au fost subiect de dezbatere cu elevii de scoalã. Actiunea a purtat numele „Kitsch-ul în habitatul urban” si a fost initiatã de artistul plastic Robert Hummel, la scoala pe care o conduce.

Unii stiu notiunea de kitsch, altii stiu ce e urât si altii cred cã e frumos, dar despre toate acestea au avut pãreri. Totuls a fost pus la cale de artistul Robert Humel, iar copiii si-au dat si ei cu pãrerea.  „Kitsch-urile sunt niste opere de artã fãcute prost, nu sunt elegante, pot fi bãdãrane. Vã dau ca exemplu manelele,  care nu sunt cea mai plãcutã uzicã, sau fãcãturile. De exemplu, operele cunoscute de artã, care sunt reproduse de altii si le vând ca si cum ar fi originale”, a apreciat ca o definitie, un bãiat. Altii s-au referit la obiectele urâte din jurul nostru. „Eu, din câte stiu, sustin cã kitsch-urile sunt niste obiecte foarte urâte, care provin dintr-o zonã a artei foarte proastã, asa cum sunt ibelourile, unele pot fi foarte kitsc-oase”, a precizat o fetitã.

Asta, în timp ce altii nu prea stiu definitia, dar îsi explicã în felul lor urâtul. „Sunt niste obiecte care pot fi folosite ca si decoruri. Nu stiu cum sunt, dar cred cã asa ca bibelourile”, a precizat, putin derutatã, o altã fetitã.

Tocmai pentru cã generatia tânãrã trebuie educatã, profesorul de arte plastice s-a gândit la astfel de întâlniri, în care sã le explice copiilor ce e kitsch si ce e artã, fie ea si decorativã. „Întâlnirea noastrã este un work-shop, care a devenit o traditie a casei de Culturã a Studentilor din Petrosani, pe care o realizãm în colaborare cu scoala. Vorbim despre kitsh, care este o problematicã ce ne preocupã pe toti, în mãsura în care a început sã rãzbatã în spatiul public, este o chestiune de interes a fiecãrui cetãtean si noi ne dorim sã formãm un public receptor al artei adevãrate si nu a kitsch-ului. De aceea participantii sunt elevi, iar noi în clasa a V-a studiem o astfel de temã. Copilul de mic trebuie format pe partea artisticã si nu non-arte”, a precizat Robert Hummel, director la Scoala Gimnazialã „Avram Stanca” din Petrosani.

La dezbaterea pe aceastã temã, cei mici au dat ca exemple de kitsch chiar si emisiune TV din prime-time, iar ca protagonisti reprezentativi au fost enumerati Oana Zãvoranu, sau Silviu Prigoanã.

Diana Mitrache