Cozma unde esti/ Sa ne duci la Bucuresti” sau “Vrem autocare/ Pentru deplasare » sunt scandarile care s-au auzit pe tot parcursul zilei de ieri in Petrosani, unde peste 4.000 de mineri au ocupat curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Minerii si-au dat intalnire la 7 dimineata, la subunitatile miniere, s-au imbarcat in autobuze si au venit in curtea Companiei Nationale a Huilei petrosani. Au fost la un pas de a pleca la Bucuresti sau macar pana pe Defileul Jiului, pe care au vrut sa-l ocupe dupa ce au marsaluit pe bulevardul principal din Petrosani si cu greu fortele de ordine si liderii lor de sindicat au reusit sa-i convinga sa se reintoarca in curtea Companiei, acolo unde protesteaza inca de luni dimineata. Au fost momente extrem de tensionate, iar ortacii au fost la un pas de a pleca mai departe. S-a cantat Imnul Minerilor, Imnul National al Romaniei si s-a facut apel la calm si la unitate.
„Sa nu ii uitam pe colegii nostri de la fiecare mina, care au pierit acolo sub pamant si sa le respectam memoria”, au fost cuvintele de indemn ale liderului Petre Nica, indelung aplaudat de ortaci.
Momente tensionate, insa, s-au iscat imediat ce ortacii au luat decizia spontan de a marsalui prin Petrosani. Ei s-au incolonat si, flancati de jandarmi au scandat lozinci pe tot parcursul deplasarii. „Nu ne provocati, ca o sa regretati!”, „Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati”, „Bucuresti, Bucuresti!” sau „Vrem autocare pentru deplasare!, au fost lozincile cu care minerii au incercat sa forteze si sa plece spre Capitala. Cu greu, liderii lor au facut fata situatiei si jandarmii si politistii deja cautau solutii pentru a bloca accesul spre Defileul Jiului. „Nu e momentul sa plecam. Acum 3 lideri de ai nostri si 3 mineri, plus Constantin Jujan, directorul CNH au plecat la Minister. Sa vedem ce vesti ne aduc ei de acolo. Aveti rabdare!”, i-au potolit liderii de sindicat.
Oamenii cer majorarea sporului de periculozitate de la 600 de lei la 700 de lei, dar si conditii mai bune de lucru, nu utilaje si echipamente care le pun viata in pericol. „Cel mai mult ne doare indiferenta cu care suntem tratati. Nu a venit nimeni din conducerea CNH sa vorbeasca cu noi, iar cei de la Guvern ne ignora, de parca protestele noastre nici n-ar exista”, au spus ieri minerii protestatari. Iar supararea cea mai mare se indreapta nu neaparat impotriva guvernantilor, despre care spun ca „atat ii duce capul”, cat mai ales impotriva administratiei miniere. „Nu fac nimic pentru noi, isi vad doar de interesul lor. Incheie contracte grase pentru materii prime si materiale doar pentru comisionul lor, probabil, fara sa se gandeasca daca ne sunt necesare. Ne-au adus acum furtunuri pe care nu le putem folosi”, s-au plans minerii.
Intr-o noua incercare de aplanare a conflictului de munca, o delegatie a minerilor, impreuna cu directorul general al CNH Petrosani, Constantin Jujan a plecat la Bucuresti, la ministerul Economiei si Comertului. Din delegatie au facut parte trei lideri de sindicat, dar si trei reprezentanti ai minerilor din Valea Jiului, care sa-i explice ministrului cum sta treaba in mineritul Vaii Jiului. Si pentru ca nu mai au pic de incredere in autoritati, minerii au lasat vorba ortacilor sa-i sune din jumatate in jumatate de ora si, daca nu raspund, sa stie ca s-a intamplat ceva cu ei. Practic, acestora le era teama ca, pe drum, ar putea fi ridicati de fortele de ordine, ca sa-i sperie si pe ceilalti protestatari.
Happy-end, a treia zi
Protestele au degenerat imediat dupa pranz, cand ortacii au decis sa isi reia marsul prin Petrosani. Atunci au plecat pana in zona minei Livezeni si au incercat sa forteze drumul spre Bucuresti. Cu greu, fortele de ordine au reusit sa ii opreasca din drum, dar pana la urma s-au retras in curtea Companiei Huilei din Petrosani. La un moment dat grupul de protestari s-a rupt in doua, iar o parte doreau sa plece spre Bucuresti.
Ajunsi in curtea CNH minerii au fost sfatuiti de liderii lor sa plece acasa si astepte ziua de joi, pentru a lua o noua decizie. “Ne vom duce acasa si vom astepta acolo decizia care ne priveste. Maine dimineata (joi) ne intalnim in salile de apel si vedem atunci ce vom face”, a spus la intoarcerea in curtea CNH, Petre Nica, lider de sindicat.
Minerii au parasite curtea Companiei din Petrosani in jurul orei 15,00, in cea de a treia zi de proteste.
Basescu cere redeschiderea mineritului
In timp ce mii de mineri protestau in strada, Traian Basescu a cerut Parlamentului sa redeschida mienritul care, in opinia lui, a devenit deja rentabil. Seful Statului a subliniat necesitatea crearii de locuri de munca, dar a subliniat ca el nu discuta conditiile comerciale.
“Redeschideti mineritul care a devenit rentabil”, a spus presedintele de la tribuna parlamentului, precizand totodata ca nu este rolul sau sa discute conditiile comerciale, respectiv daca Romania are bani pentru aceasta sau daca trebuie investitii straine. Basescu este de parere ca aceasta ar fi o buna varianta de creare de locuri de munca, mai ales in contextul actual si este de parere ca este adevaratul aur al unei societati, adica locurile de munca.
“Nu vom fi capabili sa sustinem sistemul de pensii daca ramanem cu 6 milioane de pensionari si 4 milioane si jumatate de oameni care au locuri de munca. Trebuie sa aducem numarul locurilor de munca la nivelul numarului parlamentarilor”, a mai pus Presedintele Romaniei.
Carmen Cosman
Diana Mitrache