O Ordonanta de Urgentã a guvernului, care modificã proiectul Codului Insolventei prin articole introduse pe furis, poate închide posturi de radio si tv la cererea oricãrei persoane la care postul respectiv are datorii, pentru cã automat se suspendã si licenta. Fãrã licentã nu functionezi, deci nu faci bani pentru a-ti achita datoriile. Moarte sigurã! Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionalã. În primul val s-ar fi închis circa 36 de posturi radio-tv din tarã.

Pe repede înainte, proiectul legii insolventei a fost modificat, pe furis, cu doar o zi înainte de sedinta de guvern în care a si fost aprobat. Proiectului i-a fost adãugat un articol prin care oricãrei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate financiarã i se va ridica licenta de emisie în mod automat.

Pe site-ul ministerului Justitiei existã o variantã diferitã fatã de cea supusã dezbaterii publice, fiind indrodus respectivul articol care apare subliniat cu rosu si care face referire la institutiile mass-media aflate în insolventã.

Fiind lãsate fãrã licentã, articolul obligã, practic, radiouri si televiziuni sã-si suspende activitatea, adicã sã nu mai ”facã” bani pentru a-si achita datoriile. Practic sunt omorâte fãrã sã se doreascã redresarea.

Orice ”deranjat” poate cere închiderea unei radio-televiziuni

2-1Deci, Codul Insolventei  sub forma unei ordonante de urgentã, prezintã, prin prevederile sale, un grad ridicat de risc în ceea ce priveste libertatea presei.

Ce se poate întâmpla? Orice cetãtean persoanã fizicã sau juridicã poate cere insolventa dacã televiziunea sau radioul îi sunt datore cu o anumitã sumã de bani. Acest lucru poate fi de rea credintã, în sensul cã persoana care cere insolventa poate avea alte intentii – sã-si spulbere concurenta sau sã desfiinteze canalele de informare ale cetãtenilor cu privire la afaceri dubioase pe bani publici.

Europarlamentarul de Hunedoara, Iuliu Winkler, a precizat cã nu este bine ce se întâmplã si cã România va avea probleme în plus în Europa…

„Încã nu am studiat în detaliu, mai ales situatia creatã de Codul Insolventei, dar, din declaratiile publice si analizele ce au apãrut, este foarte clar cã România are, acum, noi mari probleme. Am înteles cã PDL chiar va trimite o scrisoare vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, în care va specifica faptul cã acest Cod al Insolventei are prevederi ce urmãresc „subjugarea presei”. Ori, trebuie spus, Uniunea Europeanã este extrem de sensibilã la acte ce îngrãdesc libertatea de opinie. Este evident cã noua situatie creatã o sã dea foarte prost la Bruxelles”, a declarat, Iuliu Winkler pentru presa judeteanã.

Avocatul Poporului intervine

De precizat cã mai multi experti reputati în domeniu, finantati de Banca Mondialã,   au elaborat un proiect de act normativ care a fost supus dezbaterii publice. Dupã parcurgerea acestor etape, înalti functionari guvernamentali au introdus articole noi. Cele care au stârnit în aceste zile un veritabil scandal în plan intern si international. Nu numai pentru cã expertii nu-si mai recunosc proiectul de lege, ci si cã asemenea prevederi, strecurate pe usa din dos, nu au fost supuse dezbaterii publice, ele fiind discriminatorii.

2-2Ieri, Avocatul Poporului a contestat, la Curtea Constitutionalã Ordonanta de Urgentã privind insolventa, invocând lipsa conformitãtii unor dispozitii legale din actul normativ fatã articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie. În sesizarea trimisã Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a articolului 81 alineatul 3 si a articolului 348 din respectiva OUG. În art.81 zice cã ” „În cazul în care activitatea debitorului se aflã sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pânã la data confirmãrii planului de reorganizare se suspendã licenta audiovizualã cu începere de la data primirii comunicãrii de cãtre Consiliul National al Audiovizualului”.

Sã sperãm Avocatul Poporului va avea câstig de cauzã, la fel ca si

libertatea de opinie si… democratia.

––

”Semnal al U.S.L. vizavi de libertatea presei…”

Noul Cod al Insolventei, aprobat de Guvern în sedinta de miercuri, este un semnal important fatã de intentiile U.S.L  vizavi de libertatea presei în România. Este o mãsurã discriminatorie. Insolventa este pentru unii mumã, pentru audio-vizual ciumã. În viitor, oricare dintre operatorii de licente radio-tv pot cãdea victime ale acestei aberatii legislative. Când erau în opozitie liderii U.S.L plângeau pe umerii jurnalistilor, acum dintr-o datã presa a devenit una dintre principalele probleme în calea Guvernului României. Cu banii datorati de firmele din media scoatem România din crizã? Dar asfaltatorii, dar bãietii destepti din energie, dar marile tunuri date si în Valea Jiului de fruntasii U.S.L? Si firmele din media trebuie sã plãteascã, este normal! Dacã nu o fac, atunci sã se respecte procedurile. Însã nu sã creem un instrument prin care presa liberã, care nu beneficiazã de contracte „made in U.S.L”, sã fie desfintatã.

Ionut Drãgotesc,

director general Mondo TV/Mondo FM Petrosani

––

Ileana Firtulescu